Българският президент е негодник и лакей на ЦРУ. Обидните думи срещу Росен Плевнелиев изрече руският ултранационалист Владимир Жириновски по тв канал. Избликът на гняв у руския депутат е бил провокиран от интервюто на българския държавен глава пред германски вестник, в което Плевнелиев заявява, че Русия е националистическа и агресивна държава.

Ето какво си позволява да каже Жириновски - 

Той изобщо не познава историята. Ако отвори учебниците ще види, че Русия е освобождавала България от турско робство. Нима армията ни тогава е била националистическа?  
Цяла България е благодарна, че Русия я е освободила от турско рабство. 
Трабвя да го изгонят този президент. Това не е президент, а обикновен лакей на ЦРУ. 
Той напада Русия - спасителката му, вместо да лази в краката ни! 
А българите - в Първата световна война против нас, във Втората - против нас, сега с НАТО. За руснаците, които лежат в Донбас не споменава (б.р. - Плевнелиев). Това е негодник, а не президент на България. 

 

Жириновски отдавна е известен с изцепките си по най-различни въпроси. Преди време той се обяви за съюз между Северна Корея и Русия, като настоя Пхенян час по-скоро да влезе в Евразийския съюз. После предложи и на Кипър да се влее в Руската федерация. Крайният националист смята също, че световните лидери трябва да са без жени, защото им пречат да управляват. Според него напоследък Барак Обама изглеждал лошо и имал бръчки заради съпругата му Мишел.

Безочливите думи на Жириновски идват само седмица след като вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин си позволи в туитър да напише: "Някой си Шаламанов убеди премиера Близнашки за пореден път да предадат Русия... в полза на "Ийгъл" втора употреба." Руският политик видимо бе недоволен, че София е решила да купи американски, а не съветски изтребители.

Българското Външно министерство реагира и категорично заяви, че България е суверенна държава и взима решенията си самостоятелно, а коментарът на Рогозин е напълно неприемлив.

За интервюто на Росен Плевнелиев имаше и официална реакция на Москва.

Прискърбно е, че за пореден път, повтаряйки необоснованите твърдения за т.нар. анексия на Крим и опити за диктат в Украйна, един държавен глава прибягва до недопустима реторика. При което това се прави в угода на моментната прозападна конюнктура, която игнорира реалностите и потъпква вековните традиции на дружба и сътрудничество между братските народи на Русия и България, заяви говорител на руското външнополитическо ведомство. 

Президентът Плевнелиев отговори, че няма намерение да си променя позицията към Москва и отбеляза, че отношенията с Русия трябва да се основават на истината, а не на пропагандната машина.