Два нови записа на Дейвид Бауи ще излязат през 2020 г. Първо ще бъде разпространен дигитален албум с непознати досега изпълнения на популярни песни, който ще излезе в своята цялост през април. Първият запис от албума „Is It Any Wonder?“ – „The Man Who Sold The World“, излезе на 8 януари 2020 г., за да отбележи датата, на която Бауи щеше да навърши 73 години.

Всяка седмица ще бъде пускана нова песен онлайн. По-късно през годината ще се появи и „ChangesNowBowie“ – запис на живо от репетициите на музиканта за 50-тия му рожден ден на „Медисън Скуеър Гардън“ от 1996 г.

И двата записа са на лейбъла „Parlophone Records“ и са част от голяма сделка с попечителския тръст на Бауи за „посмъртна кариера“, отбелязва „Гардиън“. По данни на „Нилсен“, след смъртта на твореца продажбата на албумите му в САЩ скоча с 5000%. 682 хил. копия от албумите му са продадени само в седмицата, в която умира.

До края на 2020 г. не се очакват нови записи от Дейвид Бауи. След смъртта му през 2016 г. бяха пуснати шест албума със записи на живо, сред тях „Serious Moonlight“, „На живо от Берлин (1978)“ и „Гластънбъри 2000“.

Междувременно, тъкмо в годината, в която музикалният свят отбелязва 4 години от кончината на Бауи, негово видео, считано за изгубено досега, ще бъде показано за първи път от заснемането му през 1998 г. Експерименталните кадри, на които изпълнителят върви пред камерата и прави различни пози, продължават половин час и са били съхранявани в Университета „Де Монфорт“ в Лестър, съобщава Би Би Си.

Видеото е заснето от приятеля и сътрудник на Бауи проф. Мартин Ричардсън, който го използва, за да създаде холограма за вложка за албума „Hours“ от 1999-а. На 10 януари то ще бъде показано пред 300 фенове на звездата в Националния космически център на Лестър.

Професорът пътува до Ню Йорк, за да заснеме Бауи в студиото му. Двамата се срещат за първи през 1994 г., припомня си той:

„Бауи ми каза: „Когато си готов с проклетата си холограма, всички в страната ще говорят за нея. Аз ще те направя известен“. После се върна на сцената и каза: „Така, какво искаш да направя?“ и си помислих: „Аз ще режисирам Дейвид Бауи, рокзвездата, която ми бе идол като момче!“.

След като 30-минутното видео е превърнато в кратък дигитален запис, холограмата е разпространена на 500 хил. копия от албума.

Вляво: кутията, в която е намерен 30-минутният запис. Вдясно: проф. Ричардсън показва холограмата, създадена от видеото. Колаж: Университет „Де Монфорт“

Боуи, една от най-влиятелните фигури в музикалната индустрия, почина през януари 2016-а на 69-годишна възраст. Последния си албум „Blackstar“ издаде малко преди това.

Площад Славейков