"Явно сме заложили на добра стратегия и добър кандидат".

Така лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира пред Клуб Z огромния ръст на гласовете за Реформаторския блок на парламентарните избори в Хасково. Коментарът на Лукарски бе по повод вчерашното изявление на лидера на ДПС Лютви Местан по темата.

"В Хасково партиите, които сега влизат в Реформаторския блок през 2013 г. са получили общо 1331 гласа, а на 5 октомври Блокът спечели 15 565 гласа. Някой ще разследва ли този феномен? Или щом е в полза на добрите всичко е наред. В момента се налага "десен морален абсолютизъм", което е "европейски стилизиран десен болшевизъм".

С тези думи Местан отговори на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов, който почти в прав текст обвини ДПС, че е купувало гласове във Враца.

Лукарски каза още, че разбира недоволството на Местан, защото резултатът на ДПС в Хасково е по-нисък от очакваното.

"Точно от г-н Местан не мога да приема внушения за контролиран вот", заяви Лукарски.

Водач на листата на Блока в Хасково е Станислав Иванов, син на Георги Иванов, кмет на града от 1999 г. насам. Кметът беше избран първо от СДС през 1999 г., после премина към БДС-Радикали заедно с Евгений Бакърджиев. Третото кметуване бе подкрепено от БСП, а за последно Иванов бе преизбран с подкрепата на ВМРО. Независимо коя партия го подкрепя резултатът на Иванов си е винаги един и същ. Кметът си има гарантирани 30 000 - 40 000 гласа, които на местни избори са равни на поне 60 процента от действителните гласове.