Думата "уникална" ѝ е точно по мярка. Тъмнокожа, дребна жена, прехванала гигантски бас MusicMan, но и Fender или какъвто всъщност й попадне...

На една от китарите ѝ има надписче, което казва всичко: The grace of bass (грацията на баса, б.р.).

Родена през 1962 г., днес Гейл Анн Дорси има в портфолиото си музика с Чарли Уотс, Оливия Нютън-Джон, Бой Джордж, Сийл, "Тиърс фор фиърс" и, разбира се, онези невероятни 20-ина години с Дейвид Бауи.

Гейл бе несменяема част от бенда на големия Бауи от 1995 г. до смъртта му на вчерашната дата през 2016-а.

"Обичах да правя собствена музика, но обичам да правя и музика, написана от други", казва дивата в едно интервю пред изданието pleasekillme.com.

Ето я тук съвсем млада и съвсем... себе си:

 

Когато Фреди Меркюри умира през 1991 г., на 20 април следващата година се случва онзи феноменален концерт, посветен на него на "стария" "Уембли" в Лондон. Тогава в дзуета на "Куин" с Бауи партията на Фреди е изпята от Ани Ленъкс. Каквото и да кажем за това изпълнение, все ще е малко... 

По-късно обаче партията на Ани - изпята именно по нейния начин, а не по този на Меркюри, попада в дребничката басистка Гейл. Само чуйте и вижте какво означава това:

"Бях черна и жена - така че имаше предположение, че трябва да свиря R&B или да пея като Арета Франклин", спомня си ранните години Гейл, когато от САЩ се мести в Лондон.

За Бауи казва:

„Помислих си: Боже, не знам защо ми звъни, но се надявам да мога да направя това, което се иска от мен. В моите очи не бях Ърл Слик или Карлос Аломар (двамата суперизвестни китаристи на Бауи, б.р.).

Нямам музикално образование, не мога да чета музика, не знам теорията, не знам гамите - нищо от това. Просто чувам песен, схващам я и я свиря. “

Година след смъртта му тя го описва във въпросното интервю така:

„Това е като художник, който смесва цветове. Той (Бауи) можеше да чете техните (на музикантите) личности и знаеше как да ги съедини, точно както майсторът разполага боичките върху платното. И тогава - бум - получавате този неописуем Дейвид-Бауи-саунд. "

Чуйте каква става тази сглобка, когато след първата минута Гейл влиза с баса си...

Или пък тук с този определено шантав кибер-кавър:

А ето я и соло с песента от 1969 г., с която всъщност Бауи пробива, изпята в негова памет.

 

В момента Гейл е част от групата на Лени Кравиц, с когото посети и "Арена Армеец" през май, м.г.

Може да я следвате тук.