"В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Премиерът Борисов прие оставката на министър Димов."

Това съобщи току-що пресслужбата на Министерския съвет.

Това означава, че Димов е депозирал оставка от ареста, където бе задържан вчера в късния следобед за 24 часа.

Димов бе задържан в около 18:30 ч, след като преди това - по обяд, бе отведен за разпит при разследване на прокуратурата за водната криза в Перник, както и за нерегламентирания внос на боклук от чужбина. 

Днес вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, от чиято квота Димов бе издигнат като министър, коментира, че случилото се с него е "показно убийство", но че медиите ще разберат за това дали ще подаде министърът оставка малко по-късно този ден. Преди около час вече се знаеше, че Димов има готовност за такава.

В 15 ч. се очаква пресконференция на прокуратурата, на която би трябвало да стане ясно дали ще има повдигнати обвинения за кризата в Перник.

Разпит-задържане

Димов бе отведен за разпит от специализираната прокуратура вчера малко след 13,30 ч., като самият Димов заяви, че не е задържан и оказва пълно съдействие на разследващите органи. Това се случи, след като сутринта МВР, ДАНС и спецпрокуратурата обявиха, че провеждат акция паралелно в Перник и в Министерството на околната среда в София. Разследванията са свързани с водната криза и с вноса на боклук.

Според източници на БНТ при акцията в МОСВ от особен интерес за разследващите са били графиците, които министерството трябва да изготвя за водните обеми и наличности във всички язовири на територията на страната.

Междувременно от АБВ внесоха в прокуратурата анонсирания по-рано през седмицата сигнал срещу Нено Димов, който касае именно изготвяните графици и мониторинг на язовирите.

Мониторинг

Става въпрос за месечните доклади на ресорния министър до Министерския съвет, които регулярно дават информация за състоянието на водите и водните басейни в цялата страна. Конкретно за язовир "Студена" във въпросната справка за септември се посочва, че "всички язовири за питейно-битово водоснабдяване в края на септември са с обеми, достатъчни за обезпечаване нуждите на водоползвателите", водоемът тогава е пълен на 32,5%.

В документа за октомври единствено е посочено, че язовир "Студена" е пълен на 24,6%. Първите доклади с отрицателен уклон за състоянието на язовира се появяват изведнъж през ноември, когато се въвежда и воден режим за питейно-битово водоснабдяване на Перник и населените места в района. Тогава съоръжението е пълно на 17,9 на сто. Министерството обаче не е алармирало за ситуацията, а по признания на самия Димов пак от близките дни - кризата е била ясна през септември. 

По закон именно министърът на околната среда и водите е този, който определя месечно начина на използването на язовирите, като въпросните графици се изготвят, след като се вземат предвид много фактори, в т.ч. разрешителните за водовземанията, прогнозите за очаквания приток, мониторингът от предходния месец.