Британският принц Хари и неговата съпруга Меган обявиха, че ще се откажат от ролята си на висши членове на британското кралско семейство - стъпка, която повдига въпроси как ще се издържат, кой ще плаща за охраната и какви ще са новите им роли. Остава неясно как точно те ще съчетават желанието си да работят и задълженията си към кралското семейство.

В първото си изявление двойката каза, че се надява да стане финансово независима и да учреди нова благотворителна организация, като едновременно продължи да изпълнява някои от задълженията си към монархията, пише Андрю Макаскил, Ройтерс.

Кой ще им плаща?

Хари и Меган заявиха на страницата за въпроси и отговори на своя сайт http://sussexroyal.com, че се стремят към финансова независимост от фонда на монархията (кралската субсидия). Това е правителствен бюджетен фонд, който поема текущите разходи на кралското семейство и пътните му разноски.

Според двойката субсидията е 5 процента от средствата, които получават за изпълнение на официалните си задължения. Двамата не казват дали ще се откажат от останалите 95 процента, които идват от вековните частни имения на принц Чарлз в Корнуел. Като се отказва от парите на данъкоплатците, двойката даде да се разбере, че ще се стреми към доходи от трудова дейност.

"Те ценят възможността да имат доходи от професионална дейност, каквито при сегашното положение е забранено да получават", се казва в изявлението и се допълва: "За тази цел те избраха на станат финансово независими членове на кралското семейство".

Къде ще живеят?

Двойката казва, че занапред смята да живее и във Великобритания, и в Северна Америка.

Когато са във Великобритания двамата ще продължат да използват имението си Фрогмор хаус, намиращо се в земите на замъка "Уиндзор". Имението наскоро бе ремонтирано за сумата от 2,4 млн. паунда (3,13 млн. долара) с пари на данъкоплатците.


Меган е родена в Лос Анджелис и е израснала в Холивуд. Хари и Меган прекараха последните шест седмици на 2019 г. в Канада и първата им официална поява през 2020 г. бе посещението в Канадската къща в Лондон, където се намира канадското посолство във Великобритания.

Кой ще плаща за охраната?

Двойката даде да се разбере, че очаква от правителството да продължи да финансира тяхната охрана, осигурявана от вътрешното министерство, което отговаря за сигурността на кралското семейство. Сумата на разходите за охрана никога не е била обявявана публично, но се смята, че възлиза на стотици хиляди паунда на година.

Как ще се издържат?

На новия си сайт двойката не посочва как смята да се издържа в бъдеще. Някои от другите внуци на кралицата работят, включително дъщерите на принц Андрю - Беатрис и Юджини, които се занимават с бизнес и изкуства.

Миналата година се появиха информации, че Хари ще стане изпълнителен продуцент на документален филм за психичното здраве заедно с американския телевизионен магнат Опра Уинфри за стрийминг услугата "Епъл".

Кралският биограф Пени Джунър предположи, че Меган, която стана звезда в телевизионния юридически сериал "Костюмари", може да поднови актьорската си кариера, имайки предвид зрителския интерес и хонорарите, които би могла да получава. Преди шест месеца Хари и Мегън подадоха молба в британското Бюро за интелектуална собственост за регистриране на търговската марка "Съсекс Ройъл" и Фондация "Съсекс Ройъл", която да бъде използвана за книги, канцеларски материали, дрехи като пижами и чорапи, благотворителни кампании и в областта на обучението, спорта и социални грижи.

Какво ще правят с медиите?

Сега двойката заяви, че възнамерява да говори директно с обществеността чрез социалните медии и ще откаже автоматичен достъп на някои кралски кореспонденти.
Това означава, че те могат да станат цел на повече папараци, които вече няма да се притесняват, че ще изгубят достъп до официални прояви, ако са изключени от одобрената група журналисти.

Какво ще се случи с титлите им?

Двойката не спомена нищо за отказ от кралските си титли. Вместо това двамата заявиха на сайта си, че други членове на кралското семейство са запазили титлите си и едновременно с това са започнали работа.

"В това отношение има прецедент и той се отнася до други настоящи членове на кралското семейство, които подкрепят монархията и работят на пълен работен ден, наред с ангажиментите си към монархията", се казва в изявлението.

Текстът от Ройтерс е в превод на БТА.