Когато и да уволниш Нено Димов като министър на екологията, все ще е късно. Когато и да спасиш министър/зам.-министър на регионалното развитие, все ще му е за първи път.

Това е възможно най-краткото обобщение на прокурорските събития от последните 48 часа, ефектът от които, както в масовия случай, вероятно ще се изчерпа с това, че държавното обвинение е способно да превърне и Пабло Ескобар в мъченик на държавната машина, а редовия гражданин – в негов симпатизант. 

Не-но, не-но...

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа, гръмнаха в четвъртък привечер медиите. Това се случи, след като още по обед всички излъчиха кадри от отвеждането му за разпит. Още по-първо главният прокурор Иван Гешев се визуализира в Перник, докато от подопечната му институция публикуваха снимки и видео от обиск в кабинета на министъра. Съвсем в духа на доброто старо МВР Pictures. Фейсбук фолклорът тутакси роди нови вицове. Как правела полицейската сирена? - Не-но, не-но...

Какво знаехме от тогава до петък по обед? Все съдържателни неща. В коя килия е прекарал нощта Димов, колко стола и легла е имало в нея, че е получил кроасан и чаша вода за закуска. За тези близо 24 часа така и не разбрахме защо и как точно е задържан – по силата на какво обвинение или какво подозрение, освен заради известния от ноември факт - че Перник е на воден режим.

Междувременно от килията с леглата, масата, двата стола и кроасана, министърът депозира оставка, която скорострелно пропътува разстоянието от Трето РПУ до „Дондуков“ 1 и с още по-завидна скорост бе приета.

Разминахме се само с уплах

А в това време... регионалният министър Петя Аврамова и заместникът й Николай Нанков даваха пресконференция след среща при премиера Борисов с превозвачите. Вторите излязоха доволни. Не - направо благодарни. На досадните въпроси за оставки и отговорност и от нейна страна, Аврамова прояви смелост: това го решавал единствено премиерът.

Бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова намина покрай следствието за разпит. Същото се случи и с бившия шеф на ВиК. И бившата кметица Вяра Церовска (ГЕРБ) се размина само с уплах.

В петък следобед, след „показното политическо убийство“, от прокуратурата обявиха Димов за виновник за кризата в Перник - защото по закон отговаря за следенето на водните ресурси. Което следене очевидно се е осъществявало с избирателната пропускливост на пернишка чешма. Греховете си към Перник министърът трупал не от лятото на миналата година, когато дойдоха първите сигнали за проблема, а от далечния 1 януари 2018-а. По това време Нено Димов бе всичко друго, но не и досегаем за извършваните от него и други „престъпления“ в ресора му. 

Упорито невинен

До вчера Димов бе уверен в солидния гръб, който го пазеше досега. Например, когато се опита да пробута на тъмно нов концесионен договор с „Юлен“, а после и „втората кабинка“ в Банско. И когато се опита да ореже екологичната мрежа Натура 2000. И след като най-чистосърдечно си призна, че не знае нищо за нерегламениран внос на опасни боклуци от чужбина, а контролът му е само на хартия. И след като системно настройваше всички екологични организации срещу водената от него „екологична“ политика, определяйки протестите им като „неомарксистки“, и т.н., и т.н.

В продължение на няколко месеца Нено Димов упорито настояваше, че носи нулева отговорност за кризата в Перник и я прехвърляше към структурите на МРРБ. Докато представителят на МРРБ Нанков неуморно се провираше в пещери и газеше в локви в акомпанимента на министъра на икономиката и бе чест гост на живите шоута на премиера във фейсбук. (Да не вземе да ви хрумне, че не Петя Аврамова, а разжалваният заради трагедията край Своге до зам.-министър Нанков все още е министър – предвид честотата, с която се вози на задната седалка на премиерския джип).

Защо чак сега

От тази „кратка“ и далеч не изчерпателна ретроспекция следват няколко лаишки въпроса:

Падна ли Нено Димов жертва на колективната безотговорност или на колективната отговорност (едно и също са)?

Падна ли Нено Димов, досущ като Цветанов, жертва на собствената си увереност, че никой не може да го накаже?

Защо чак сега? Защо така публично (Макар Николай Цонев и Десислава Иванчева да могат да завидят на Димов за "скромното" задържане)?

- Търси се виновен преди от тръбите в Перник да „потече“ мъртъв обем? - Като няма вода, яжте Нено?

- Прокуратурата мие лицето на дългата липса на държавна политика във ВиК сектора?

- Предотвратява се избухването на още кризи по места в страната?

- Показваме където трябва, че и ние можем да арестуваме министри?

- Предупреждаваме някои бизнесмени, спасяваме някои министри/зам.-министри?

 

Когато кметът на Ботевград обяви, че градът също е изправен пред водна криза, Борисов го скастри публично, че не е алармирал година по-рано. Пита се кога бившата кметица на Перник Вяра Церовска алармира за същото – преди или след предизборната кампания? И защо от кмет и кандидат за нов мандат, след загубата Церовска избра дори да не влиза в общинския съвет?

Как „заговорът“ за сваляне на правителството чрез вменяване на вина на правителството (по ГЕРБ) кореспондира със задържането на министър от правителството?

Неотдавна министърът на икономиката Емил Караниколов обяви в ефир как след намесата на държавата водните нива вече се мерели правилно, а не „на око“, както ВиК с принципал МРРБ правело преди това. Съответно ВиК е подавало грешна информация нагоре по веригата. Та има ли някой излъган по тази верига? 

Сещай се, снахо

Защо година, след като прокуратурата разпореди на Министерския съвет да сложи в ред концесионния договор с „Юлен“ и да върне надвзетата използвана площ в Банско, чак сега се сети, че Министерският съвет не е направил нищо по въпроса? И прикачи към разследването за Перник и този казус. Дали пък така на вече бившия министър и тези, които го подкрепят, не се дава знак, че ще бъде извадено всичко, с което прокуратурата разполага срещу него – същото, което се счита за публична тайна от две години насам?

Какво точно се променя в държавната политика за околната среда при все, че наследникът на Димов се очаква да е сегашният заместник Николай Кънчев, или депутатът Искрен Веселинов – все кадри на ВМРО?

Доказано некорумпиран

Предстои дълъг процес, след който, готова съм да се обзаложа, Нено Димов ще може да се похвали, че е станал вторият „доказано некорумпиран политик“ (по Софиянски). 

За това време в Перник сигурно ще са паднали много дъждове, Борисов, с Нанков на задната седалка, ще е инспектирал много километри магистрали, правителството ще е отпуснало още много милиони за ски купата в Банско, публиката ще бъде удавена в още много кубични метри, а прокуратурата все така ще тича след вятъра. Но в правилната посока.