КНСБ и КТ "Подпрепа" изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов по повод ситуацията в "Стомана индъстри" Перник, свързана с водната криза в района. В писмото се посочва, че синдикатите подкрепят изцяло действията на правителството, общинското ръководство и областната управа за овладяване на кризата. Но се изтъква, че "Стомана индъстри" няма отношение и вина за това състояние.

"В момента обаче възниква ситуация, при която падането на температурите води до замръзване на законно използваните и разрешени алтернативни източници на вода за промишлени нужди. Това е изключително опасно , защото ще доведе до тежки последици върху металургичното оборудване и в крайна сметка до трайно спиране дейността на предприятието. „Стомана индъстри“ е единственото стоманодобивно предприятие в България. Предприятието беше извадено от несъстоятелност и тотална декапитализация, благодарение на системната инвестиционна политика на собствениците на компанията, групата "Виохалко". Производството на "Стомана индъстри" е типична зелена , кръгова индустрия. В компанията се произвежда стомана единствено от стоманени отпадъци /скрап/, а праховете от филтрите се преработват от друго металургично предприятие. "Стомана индъстри" спазва всички изисквания по отношение опазване на околната среда. В предприятието работят 1500 души, които също са перничани. Известни са световните проблеми, свързани с  производството и търговията със стомана. Известно е също така , че основен европейски приоритет е производството на стомана.Няма развита държава в света без стоманодобив".

Това се казва в общата позиция на КНСБ и КТ "Подпрепа".

Синдикатите искат да бъде разрешено на  "Стомана индъстри" да ползва 5-6 хиляди кубични метра вода от язовир "Студена" и то само в случай на замръзване на алтернативните източници. В писмото се подчертава, че осигуряването на тази възможност за "Стомана индъстри" няма по никакъв начин да се отрази на водоснабдяването на Перник.

"Евентуалното спиране обаче на предприятието по тази причина ще нагнети допълнително напрежение и ще усложни и без това сложната обстановка. Ние не желаем да създаваме напрежение и сме готови да съдействаме с всички сили за решаването на проблемите с водата. Ако обаче се случи спиране на "Стомана индъстри", допълнителното напрежение ще бъде неизбежно", казват още от КНСБ и КТ "Подкрепа".

Заради разрешението "Стомана", както и "Топлофикация Перник" да получават вода от "Студена" при намаляващ обем на язовира, беше обвинен екоминистърът в оставка Нено Димов. В събота той беше оставен за постоянно в ареста по искане на прокуратурата.