Българският евродепутат социалист Иво Христов призова Еврокомисията за бърза намеса по случая с италианския боклук, предназначен за изгаряне у нас.

Брюксел трябва да излезе с предложения за контрол върху търговията с отпадъци в ЕС, заяви той снощи на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург. И припомни, че италиански медии свързаха този трафик с Ндрангета – калабрийската мафия.

„Международната престъпност се възползва от свободното движение в рамките на ЕС. Де факто пътят на търговията с боклук в Европа може да бъде канал за търговия на наркотици и други незаконни трафици“, изтъкна Христов.

Според него здравето на българите и околната среда у нас стават жертва на отсъствието на европейски механизми за контрол. Българските граждани не искат страната им да се превърне в бунище.

В края на декември 2019 г. евродепутатът отправи и писмени въпроси към Европейската комисия - кога и какви стъпки ще бъдат предприети във връзка с качеството на въздуха в България, ще бъде ли страната ни обект на финансова санкция, ако бъде установено системно неспазване на изискванията относно качеството на атмосферния въздух, както и какво смята Комисията относно практиката да се внасят отпадъчни суровини от една държава членка в друга и има ли ЕК система за контрол и мониторинг на този процес.

Темата с внос на боклук стана актуална, след като в Италия бе задържана влакова композиция с над 800 тона нелегален отпадък, който е бил предназначен за България. Българските власти в последствие започнаха свое разследване. Бе разпоредена и специална проверка на всички площадки за отпадъци в страната. Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че престоят спецакции. При обиските покрай кризата в Перник от прокуратурата обявиха, че са иззети от МОСВ и документи, свързани с италианския боклук.