Москва предлага да се обединят усилията на ключовите играчи с цел да се постигне уреждане на конфликта в Либия. Това заяви днес на пресконференция в Коломбо руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Шри Ланка, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Всички усилия, които полагат сега и европейците, включително германците, французите, италианците, усилията, които полагат съседите на Либия - Алжир и Египет, а също така ОАЕ, Турция, Катар и Руската федерация, искаме да бъдат събрани в едно, за да действат всички в една посока и да насърчават всички либийски страни да се договарят, а не да си уреждат отношенията по силов път", каза Лавров.

Москва ще продължи усилията си за примирие в Либия, увери Лавров след вчерашните преговори в руската столица с цел да се договори безсрочно спиране на огъня. Засега не е постигнат окончателен резултат, посочи той, цитиран от Франс прес.

"Либийската държавност бе унищожена с бомби от НАТО през 2011 г. и последиците от тази престъпна, противозаконна аватюра жънем и до днес всички ние, на първо място естествено, либийският народ", каза Лавров.

По думите му екстремисти от сирийската провинция Идлиб се местят сега в Либия, за да дестабилизират обстановката в африканската страна.

Лавров нарече ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани при въздушен удар на САЩ в Багдад действие, което излиза извън всички правни и човешки рамки, отбелязва ТАСС.

Руската федерация е готова да подпомогне установяването на диалог между САЩ и Иран, увери първият дипломат на Москва.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс заплаши да "даде урок" на силите на бунтовническия военен лидер Халифа Хафтар, ако той нападне турските войски в Либия. Ердоган нарече Хафтар "пучист", който се бие срещу законното правителство на Либия.

В същото време руското министерство на отбраната каза, че Хафтар, който напусна вчерашните преговори в Москва, е поискал два дни, за да обсъди проекта за примирие и че атмосферата на разговорите е била положителна.