Google готви нова услуга - онлайн консултации с лекар, пише сайтът wired.com. "Онлайн доктор" функцията засега ще бъде само експериментална. Новината беше разпространена като слух в Reddit, но технологичния гигант потвърди, че се разработва такъв проект. 

Една от целите на проекта е да предпазва потребителите от многото "медицински портали", които предлагат онлайн диагноза и лечение. В тях потребителите търсят обяснения на различни симптоми и се опитват да се самолекуват. Някои сайтове предлагат формуляр, в който се попълват оплакванията, възрастта, ръста и теглото на болния и диагнозата се изпраща по имейл. От Google смятат, че това крие доста рискове и обикновено повече обърква, отколкото помага, и затова се опитват да предложат по-качествена и безопасна услуга.

Платформата за диагностика ще показва резултат от търсенето за даден симптом или заболяване и бутон "Говори с лекар", чрез който ще може да се проведе видео чат с медик. Услугата ще бъде безплатна за пробен период, консултацията с лекаря се поема от Google. Ако останете доволни, можете да платите абонамент и да продължите да  използвате консултациите.

Caption

"Когато си търсите основна здравна информация - от състояния като безсъние или хранително отравяне - нашата цел е ви предоставим наличната най-полезна информация", заявява говорителят на Google пред The Huffington Post.

Проучване на Pew Research Center сочи, че за миналата година 35% от американците са използвали интернет портали за самодиганостициране и не са потърсили лекарска помощ. 41% от анкетираните посочват, че нямат доверие на подобни услуги и искат мнение от специалист, а 24% използват комбинацията от онлайн съвет и преглед от лекар.  Порталите за онлайн диагнози са доста популярни в САЩ, особено в отдалечени райони, където най-близката болница или лекар са на стотици километри. Един от най-известните такива сайтове WebMD, има близо 16 милиона посещения на месец от американци, но до него се допитват и потребители от Индия, Канада и Китай. Повече от половината посетители на WebMD разчитат само на онлайн диагноза и не търсят консултация с лекар.

От Google заявяват, че новата им услуга ще намали грешните диагнози и случаите на неправилно самолечение, но подчертават, че един видео чат не може да замести прегледа при лекар. Засега настроенията към проекта са по-скоро скептични, в някои технологични сайтове дори се появиха коментари, че платформата ще бъде само напомняне, че няма такова нещо като "онлайн медицина". Медици пък посочват, че поставянето на диагноза по интернет е прекалено голяма отговорност за здравето на пациента, която не могат да поемат. "Онлайн докторът" все пак има и привърженици, които смятат, че за "по-леки" състояния като главоболие, болно гърло и стомашни разстройства няма нужда да се ходи непременно при лекар.