"Истинският пробив в политическите контакти между България и Египет, който постигнахме през последните две години, може да даде нови практически изражения на сътрудничеството ни във всички сфери."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Двамата са разговаряли по време на откриването на военноморската база "Бернис" на брега на Червено море, се казва в съобщението.

Борисов е отбелязал, че "благодарение на конструктивния политически диалог от 2018 г. до днес е отворена нова страница на активизиране на двустранното сътрудничество във всички сфери - политическа, икономическа, енергийна, културна, образователна, туристическа".

Той е бил категоричен, че България ще продължи да подкрепя Египет в усилията му в борбата срещу тероризма и религиозния екстремизъм. По думите му разширяването на сътрудничеството в тази област означава повече сигурност и за регионите на Близкия изток и Балканите.

Египет заедно със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са главните регионални опори на либийския военен командир Халифа Хафтар, който води война срещу международно признатото правителство на страната начело с Файез ал Сарадж.

Мирните преговори между воюващите страни в Москва в понеделник се провалиха. Съседна Турция изпрати в Либия войски в помощ на Сарадж и неговото правителство на националното съгласие.

Откриването на военната база "Бернис". От ляво на дясно: Бойко Борисов, престолонаследникът на емирство Абу Даби и заместник върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, президентът на Египет Абдел Фаттах ас Сиси. Снимка БТА

Хафтар има и негласната подкрепа на Русия и Франция, защото неговата Либийска национална армия (ЛНА), която контролира Източна Либия, се бие с местните клонове на "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

"Оценяваме като много позитивна ролята на Египет и в качеството му на председател на Африканския съюз, и водещата му роля в Лигата на арабските държави", е казал Борисов според съобщението.

Той е приветствал "сериозните усилия на Египет да съдейства за намирането на мирни решения за кризите в региона, така че по пътя на диалога страните в тези конфликти да стигнат до компромисни действия".

"Трайният мир ще позволи икономическото и социалното развитие на обществата", посочи българският премиер пред президента Сиси.

Тенденцията в региона е точно обратната. Т.нар. Арабска пролет, започнала през 2011 г. от Тунис, помете ред светски диктатори в Северна Африка и Близкия изток само за да отвори пътя на ислямизма или на нови диктатори или да се изроди в граждански конфликти като в Сирия, Йемен и Либия. Събеседникът на Борисов Сиси дойде на власт с военен преврат, отстранявайки от власт ислямиста Мохамед Морси, който я беше взел за кратко с избори.

В хода на разговора Борисов е очертал, че особен интерес за България представлява "двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, предвид газовите ресурси на Египет, от една страна, а от друга - реализацията на редица проекти в сектора в България", се казва в съобщението на Министерския съвет.

"Това ще ни позволи да бъдем едновременно и потребител, и транзитен хъб за значими количества природен газ от страни в Азия и Близкия изток към Европа", отбеляза министър-председателят.

На церемонията той се срещна и с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

 

 

 

Египет обяви днес, че е започнал да получава от Израел природен газ, който ще бъде втечняван и изнасян за Европа, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това се случва в рамките на споразумение между двете страни, което се оценява на 13,3 милиарда долара.

Това споразумение представлява важно развитие, което обслужва икономическите интереси на двете страни, се посочва в комюнике на египетското министерство на петрола.

Кайро има амбицията да се превърне чрез това споразумение в регионален център в областта на газа, според министерството.

Египет беше първата арабска страна, която подписа мирно споразумение с Израел през 1979 година.

Споразумението за газа, подписано миналата година от египетската компния Долфинъс холдингс (Dolphinus Holdings), предвижда доставки на природен газ от газовите находища Левиатан и Тамар в Израел.

Износът на газ от Левиатан започна днес, а доставките от Тамар са са предвидени за по-късно тази година.

Според израелската компания Делек (Delek), която е част от консорциума, който експлоатира Левиатан, Израел ще доставя 64 милиарда кубични метра за 15 години, най-вече чрез подводен газопровод. Съоръжението свързва израелския град Ашкелон с Ел-Ариш в Египет.

Кайро вече е изнасял газ за Израел в миналото, но през 2011 и 2012 година надземният тръбопровод стана мишена на множество атаки на джихадистите на Синайския полуостров, който граничи с Израел, припомня АФП.