Британски гражданин от турски произход, заподозрян в подготовка на атентати в Обединеното кралствоу, вероятно планирал да убие бившия премиер Тони Блеър и съпругата му Чери, предаде Си Ен Ен.

Това стана ясно на съдебно заседание в Лондон. Магистратите дори искаха случаят да бъде гледан в пълна тайна и никакви подробности да не стават обществено достояние.

Рисунка на Ерол Инджедал в съдебната зала

В крайна сметка бе решено гледането да бъде в три части. Първата част ще бъде изцяло отворена за журналисти. На втория етап ще бъдат допуснати само 10 представители на медиите. Третата част ще бъде закрита.

Според обвинението 26-годишният Ерол Инджедал готвел зрелищни атентати в стил "Мумбай". Той бил вдъхновен от действията на 10 пакистански терористи, които атакуваха централната гара, банки, болница и два петзвездни хотела в най-големия индийски град през ноември 2008 г. В продължение на три дни нападателите държаха стотици заложници. Терористичните атаки взеха общо 164 жертви.

Освен това, у Ерол Инджедал бил открит лист хартия, на който бил записан адресът на имот, принадлежащ на семейство Блеър.
Турчинът бил арестуван в Лондон през октомври 2013 г. заедно с Мунир Рармул-Бухаджар (26 г.) - британски гражданин от алжирски произход. Миналата седмица африканецът призна пред съда, че е притежавал указания за производството на бомби.

Снимка на Мунир Рармул-Бухаджар от профила му във фейсбук

Инджедал и Бухаджар са подсъдими по първото тайно дело за тероризъм във Великобритания. Съдът разреши имената им да бъдат огласени едва през юни.

"Терористичните актове, които двамата подготвяли, били както срещу ограничен брой хора, така и срещу личности от обществена значимост", заяви прокурорът Ричард Уитам.

Ерол Инджедал отрича обвиненията. Днес той бе докаран в съда, окован в белезници.

Турчинът бил спрян за проверка, след като нарушил правилата за движение с колата си.

"В черния му мерцедес детективите откриха парче хартия с адреса на експремиера Тони Блеър. В контекста на този случай като цяло можете да си помислите, че това има известно значение", каза Уитам.

Тогава турчинът не бил задържан. Това станало месец по-късно. Ерол Инджедал отново бил спрян, докато карал колата си. Този път той бил заедно с Мунир Рармул-Бухаджар. Полицията била принудена да стреля по вратите на колата, след като двамата отказали да излязат навън.

Обвинението твърди също, че на екрана на айфона на Инджедал бил изваден тапет с черния флаг на действащата в Ирак и Сирия дгихадистка групировка „Ислямска държава“.

Същевременно прокуратурата реши да не повдига срещу алжиреца обвинение за притежаване на фалшив паспорт, въпреки че той призна и това деяние.

Тони Блеър (61 г.) - предполагаемата цел на двамата задържани, бе премиер на Великобритания от 1997 до 2007 г. Макар и лейбърист, той бе най-близкият съюзник на САЩ в Европа и бе сред най-яростните поддръжници на войната в Ирак, започнала през 2003 г.

В момента Блеър е специален мирен пратеник на близкоизточната четворка, включваща САЩ, Европейския съюз, ООН и Русия.