Режимът в Иран изглежда притеснен за стабилността си. За първи път от осем години върховният духовен лидер лично водѝ петъчната молитва и произнесе проповед, призоваваща разтърсената от протести страна към единство.

Аятолах Али Хаменей се опита да ободри иранците, че Всевишния е с тях в ескалиралото противопоставяне със САЩ. 

Стотици хиляди протестираха дни наред с лозунги срещу властта, след като тя с три дни закъснение призна, че елитните сили на Корпуса на революционните гвардейци са свалили по погрешка излитащ от Техеран украински пътнически самолет, убивайки всички 176 души на борда, вземайки го за вражески обект.

Същата нощ гвардейците изстреляха бараж от балистични ракети срещу база с американски войници в Ирак в отговор на ликвидирането на главнокомандващия на специалните сили "Кудс" на корпуса ген. Касем Солеймани от американски дронов удар на 3 януари т. г. Размяната на удари изправи САЩ и Иран на ръба на евентуална война.

"Фактът, че Иран има силата да удари такава плесница на световна сила, показва ръката на Бога", каза днес Хаменей пред вярващите, събрани в молитвена зала в столицата Техеран.

В очевиден отговор на президента на САЩ Доналд Тръмп, който подкрепи протестите в Туитър, включително и със съобщения на фарси, Хаменей нарече Тръмп "клоун", който се преструва, че подкрепя иранския народ, но е готов "да забие отровен кинжал в гърба му".

Милионните тълпи на погребението на Солеймани са признак, че иранците подкрепят Ислямската република въпреки трудностите през последните години, каза Хаменей. Той призова народа към единство и към масово участие в парламентарните избори идния месец.

След петъчната молитва в цялата страна се състояха многочислени шествия в подкрепа на правителството, предаде РИА "Новости".

Хаменей нарече Великобритания, Германия и Франция "марионетки на САЩ". Той каза, че на европейците не може да се вярва и че без успех ще останат опитите им да притиснат Иран да възстанови изпълнението на задълженията си по сделката за ограничаване на ядрената му програма от 2015 г.

По-рано тази седмица Великобритания, Германия и Франция задействаха механизъм за решаване на спорове в рамките на сделката, който може да доведе до пълно връщане на 12-годишните международни санкции срещу Иран, който тя прекрати.

Иран постепенно намали до минимум изпълнението на ограниченията за обогатяване на уран, наложени му от сделката в отговор на това, че САЩ през 2018 г. излязоха от сделката и възстановиха своите санкции срещу него.

Последствията им доведоха до вълна от масови протести в ислямската република срещу икономическите лишения, които властта потуши със сила. Стотици бяха убити при репресиите.