Гърция е готова да изпрати сили за постигане на примирие в Либия, заяви гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас след срещата си с командира на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар в Атина, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.

ЛНА воюва срещу Правителството на националното съгласие в Триполи и подкрепя базираната в Тобрук алтернативна държавна власт.

Точните думи на Дендиас, както е цитиран, бяха:

"Казах (на Хафтар), че Гърция е готова да помогне за утрешния ден на Либия или със сили, за да има примирие, или с помощ за вдигане на оръжейното ембарго (на ООН). Всичко това е принос в бъдещето на либийския народ. Ние искаме (Либия да стане) една модерна демократична страна".

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция започва да изпраща в Либия войници в подкрепа на правителството в Триполи.

Според гръцкия министър с Хафтар са се обединили около желанието си за прекратяване на огъня в Либия, изтегляне на наемниците и отмяна на незаконните меморандуми (между Триполи и Анкара - б.ред.).

На срещата, продължила час и половина, Дендиас е поискал от Хафтар да постави на предстоящата в неделя конференция за Либия в Берлин въпроса за анулирането на меморандума, подписан в края на ноември от Турция и либийското Правителство на националното съгласие в Триполи за морско делимитиране, съобщава "Катимерини".

Според Атина документът нарушава суверенните й права на изключителна икономическа зона край остров Крит.

Либийската национална армия на Хафтар воюва срещу признатото от ООН Правителство на националното съгласие, което подписа меморандума с Анкара. ЛНА отхвърли меморандума като незаконен и нарушаващ правата на други страни от региона.

Междувременно стана ясно, че тази сутрин гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел за предстоящата среща за Либия в Берлин, за която Атина неколкократно изрази неудовлетворение, че не е била поканена.

След срещата с Хафтар Дендиас изрази надежда, че на срещата Меркел ще бъде защитник на общата европейска позиция, според която меморандумите между Турция и Либия са невалидни.