България е постигнала значителен напредък в сферата на корпоративното управление на държавните предприятия.

Това се казва в разпространено днес съобщение на Еврокомисията.

Напредъкът е постигнат в резултат на Програмата за подкрепа на структурните реформи (ППСР) и нейните препоръки. Това е проект, по който ЕК и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) помагат на България дй извърши преглед и оценка на на управлението на държавните предприятия.

Сред най-значителните постижения на страната ни е приемането на нов закон и създаването на Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК), (Тя е наследник на Агенцията за приватизация и нейната задача е задачи на агенцията са: създаването на условия за прозрачна и икономически ефективна приватизация – б.р.)

Тази реформа ще направи българските държавни предприятия по-прозрачни и независими. Тя е в съответствие с амбицията на България да се присъедини към Еврозоната.

„Доволни сме, че подкрепата по ППСР даде насоки за засилване на законодателната среда в България относно държавната собственост върху предприятията. Възприемането на модерна политика в тази сфера ще засили още повече интегрирането на страната в икономиката на ЕС“, заяви еврокомисарят  за кохезията и реформите Елиза Ферейра.

ППСР предлага експертна помощ на всички страни от ЕС за прилагането на реформите, подпомагащи растежа. Подкрепа се осигурява след подаване на молба. Досега по Програмата е оказана помощ по над 550 проекта в 26 държави от Съюза.