Правителството на Великобритания ще организира специални прояви в нощта на 31 януари, когато страната официално ще напусне Европейския съюз. Но министърът на финансите и канцлер на държавното съкровище Саджид Джавид призна, че някои сектори от бизнеса в Обединеното кралството ще пострадат след раздялата с ЕС, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. 

В интервю за "Файненшъл таймс" Джавид казва, че след края на тази година британските регулации няма да съвпадат с европейските, Великобритания няма да участва в съвместните решения и няма да членува в митническия съюз на ЕС.

Министърът има предвид изявлението на премиера Борис Джонсън, че преговорите за бъдещите отношения между кралството и ЕС ще приключат до края на 2020 година. 

Великобритания ще напусне ЕС в 23 ч на 31 януари, но ще продължи да спазва законодателството на ЕС през следващите 11 месеца, които са преходен период, припомня "Ройтерс".

През нощта на излизането от ЕС се очаква премиерът Джонсън да направи обръщение към нацията след заседание на правителството в Северна Англия. Освен това върху сградата на "Даунинг стрийт" 10 ще бъде прожектиран часовник, който ще отчита с обратно броене времето до 23 ч. вечерта на 31 януари, когато разводът ще стане факт.

Целият правителствен квартал "Уайтхол" ще бъде озарен от светлинно шоу, а национални флагове ще се веят на всички пилони на площада на Парламента.

Кабинетът е разпоредил да се изсече възпоменателна монета, която ще бъде пусната в обращение същия ден. 

Консервативното правителство на Борис Джонсън се е отказало от плана си в уречения час на раздялата с ЕС да зазвучат прочутите камбани на часовника "Биг Бен", който все още се ремонтира.