Близо 400 души са били ранени в Ливан при вчерашните сблъсъци между демонстранти и силите на реда в Бейрут. Според световните агенции , когато насилието е достигнало връхната си точка от началото на протестното движение. Данните на ранените са от службите, които са оказали помощ на пострадалите, предаде АФП, цитирана от БТА.

Около 377 души са получили медицинска помощ на място или са били откарани в болници по време на сблъсъците, разтърсили района около парламента и "Площада на мъчениците" в столицата Бейрут, сочат данни на ливанския Червен кръст и гражданската защита.

Ливан бе обхванат от паника и гняв, след като националната валута, която над две десетилетия бе обвързана с долара, се срина и през последните седмици загуби над 60 процента от стойността си на черния пазар.

Икономиката не отчита растеж, а притокът на капитали от чужбина пресъхна. Същевременно силно задлъжнялата страна разчита на вноса за по-голямата част от основните стоки за населението, припомня БТА.

Банките наложиха неофициално капиталов контрол, ограничавайки тегленето на суми в долари и международните транзакции.

Ливан от няколко месеца е и без правителство, след като на 29 октомври 2019 година премиерът Саад Харири подаде оставка, изпълнявайки основно искане на протестиращите.