Резолюция от 55 точки, с която детайлно се описват мерките за решаване на военната криза в Либия – това е резултатът от еднодневната конференция, посветена на либийския проблем, която се проведе днес в Берлин. Специално за срещата в Германия пристигнаха руският президент Путин и турският му колега Ердоган. От Брюксел пък дойде шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Резолюцията предвижда отнемане на оръжията от всички военни групировки и милиции, какт ои оттеглянето на тежкото оръжие, самолети и артилерии на външни сили в Либия. Ако военните милиции или друга държава откажат да изпълнят резолюцията, ще бъдат наложени санкции.

Освен това като единствен официален и законен търговец на петрола на Либия се признава само Националната петролна корпорация (NOC). Използването на петролните залежи от други групировки и милиции се обявява за незаконно. С това се цели отслабването на бунтовния генерал Хафтар, чиито милиции владеят всички по-големи градове в Либия.

Хафтар, който също участва в конференцията, иска да свали международно признатото правителство на Фаиз ал Сарадж. Афтар и Сарадж се срещнаха на форума за първи път от издбухването на кризата в Либия.

Германската канцлерка покани всички замесени в конфликта, за да се опита да обедини международната общност и да прекрати военния конфликт в Либия. Турция и Русия засега подкрепят усилията й.

Не е ясно обаче дали Хафтар ще се подчини на международната общност. В деня на конференцията стана ясно, че неговите съюзници в югоизточната част на Либия заплашват да прекратят доставките на петрол от петролните източници в Ал Шарара и Ел Феел. Двете петролни полета произвеждат дневно по 370 000 барела петрол.

Преди началото на конференцията Меркел и външният министър на Германия Хайко Маас поканиха на разговор генерал Хафтар и премиера Сарадж. В същото време пък се срещнаха и Путин, и Ердоган.

Делегацията на международно признатото либийско Правителство на националното съгласие е отказала да седне на една маса с командващия източните сили Халифа Хафтар, предаде ДПА. Агенцията се позовава на изявление на правителството на премиера Фаейз Сарадж за либийската телевизия Ал Ахрар. Дори самият факт, че Меркел и Маас успяха да съберат на едно място Хафтар и Сарадж, както Путин и Ердоган, се смята за огромен дипломатически успех. Преди седмица Хафтар и Сарадж бяха поканени на разговор в Москва, но категорично отказаха да се срещнат. В Берлин пристигна дори египетският президент Абдел Фатаф ас-Сиси, който подкрепя Хафтар.

Турският президент Ердоган пък подкрепя либийското правителство и само преди дни обяви, че изпраща стотици сирийски бунтовници в Либия, за да подкрепят Сарадж. Турция достави на либийската армия ракетни противозащитни системи и ракети. Преди да излети за Берлин, Ердоган заяви: „Дали на бойното поле и или на дипломатическото – ключът към мира в Либия го държи Турция.“

Друг участник в конфликта в Либия са ОАЕ и по тази причина Меркел се срещна в събота с престолонаследника Мохамед бин Зайед ал Нахаян.

В Берлин е и американският държавен секретар Майк Помпео. Каква е ролята на САЩ в конфликта обаче остава все още неясно. От една страна кабинетът на Обама обяви през 2016 година правителството на Сарадж за единствено легитимното. От друга страна от месеци има слухове, че правителството на Тръмп залага по-скоро на генерал Хафтар, тъй като засега той е победителят в конфликта.

От европейска страна в конференцията участват шефката на ЕК Усула фон дер Лайен, британският премиер Борис Джонсън и френският президент Емануел Макрон.