Китай въвежда ограничения на производството, продажбите и употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба. Това се предвижда в държавния план, в който има мерки за справяне с един от големите проблеми в опазването на околната среда в държавата, пише "Гардиън".

Държавата е един от най-големите производители на пластмасови изделия в света.

Огромни количества необработен пластмасов боклук е зарит в полета или в реките. ООН посочи пластмасовите продукти за еднократна употреба като една от големите световни заплахи за околната среда.

Комисията за държавно развитие и реформи и министерството на екологията и околната среда на Китай, които отговарят за тези политики, обявиха, че найлоновите торбички ще бъдат забранени за употреба във всички големи китайски градове до края на 2020 г., а до 2022 г. във всички градове на страната.

До края на 2020 г. ресторантьорската индустрия няма да може вече да използва пластмасови сламки. До 2025 г. градовете в Китай трябва да намалят  с 30 на сто употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба в ресторантите.

Някои региони и сектори също ще бъдат изправени пред рестрикции за производството и употребата на пластмасови продукти, въпреки че не е ясно за кои георграфски области става въпрос.

Китай забрани вноса на пластмасови боклуци и употребата на медицински пластмасови отпадъци в производството на пластмаса.

Производството и продажбата на найлонови торбички по-тънки от 0,025 мм също ще бъде забранена.

Китай има ръст в процентите на рециклиране като част от новата война срещу боклука, която повежда държавата.