Кимиа Ализадех, единствената спортистка от Иран с олимпийски медал, емигрира в Германия, заяви нейният треньор Мимоун ел Буджуфи, цитиран от Ройтерс. На състезателката по таекуондо ѝ омръзнало да бъде "използвана за пропагандни цели", както се изразява той. 

Ализадех спечели бронз на игрите в Рио през 2016 г. Тя си тръгна от своята родина и от няколко седмици тренира в Айндховен, Нидерландия. Взела е решение да се установи в Хамбург, пак по думите на Ел Буджуфи. И да се състезава за Германия, но за това ще мине време - трябва да получи разрешение от международните спортни организации.

Получила е оферти също от Нидерландия, Канада, Белгия и България, информира Ройтерс.

Наскоро Кимиа Ализадех написа в Инстаграм, че е готова да понесе вълната от омраза и отрицание в родината си, но не иска повече да живее сред лицемерие, лъжи и несправедливост.

Тя добави, че ѝ се е налагало да изпълнява заповеди и да говори неща, в които не вярва. Поднасяни са ѝ готови текстове, които да наизустява при публичните си изяви.

Ализадех е поредната иранска спортистка, която негодува от режима в страната си. Някои популярни спортисти в борбата, шахмата и стрелбата също бягат от Иран, а други са постоянно наказвани и ограничавани.