Ватикана решава да наеме Кристо, за да подобри имиджа на папата. Това не се случва в реалността, а в сериала на HBO „Новият папа“, продължение на „Младият папа“ на режисьора Паоло Сорентино. 

В четвъртия епизод начело на Ватикана е издигнат суетният Джон Бранокс. В отсъствието на папа Пий XIII Светият престол е в дълбока криза – и още повече след опустошителното присъствие на папа Франциск, поканил бежанците във Ватикана, блокирал банковите сметки на Църквата, за да дари цялото ѝ състояние на бедните, но… вече е мъртъв.

Избран е нов папа – и проблемът е, че никой не го знае кой е. Мерилин Менсън отива на посещение при него, защото новият глава на Ватикана му е фен, но се оказва, че музикантът не знае кой е. Затова екипът на Йоан Павел III започва да обсъжда стратегии как да го направи популярен. И първото предложение на секретаря на Светия отец, кардинал Спалета, е да поканят прочутия художник Кристо.

Идеята на Спалета е Явашев да направи кръст за църквата „Свети Петър“. Но отците бързо се отказват от идеята, защото щяло да излезе много скъпо.

В свои интервюта Христо Явашев е споменавал, че не е религиозен, но това не е проблем за Ватикана на Сорентино. Всъщност Кристо няма как да бъде нает от Светия престол за каквото и да е – пред медиите винаги е твърдял, че не приема поръчки.

"Площад Славейков"