Министерският съвет реши днес да освободи украинския гражданин Иван Иванов Аврамов от длъжността почетен консул на страната ни в Украйна със седалище в Донецк и с консулски окръг, обхващащ Донецка, Луганска и Запорожка области.

Причина за решението е фактът, че той е близък до сваления през февруари проруски президент Виктор Янукович. Аврамов работи срещу украинската държава и уврежда престижа на България, се казва в доклад на служебния външен министър Даниел Митов до Министерския съвет, цитиран от в. "24 часа".

Според дипломати Иван Аврамов (49 г.) подкрепя руските сепаратисти в размирните области на Източна Украйна, в които е почетен консул. Той бил също така член на “семейството” на Виктор Янукович. Така в Украйна наричат олигархичното обкръжение на сваления президент.

Иван Аврамов е на 45-о място в списъка на най-богатите украинци със състояние от 352 милиона долара. Твърди се, че в “семейството” е бил "надзорник" на Одеска област, където е контролирал производството и контрабандата на алкохол.

Човекът, на когото Аврамов дължи издигането си, е олигархът беглец Юрий Иванюшченко. Той също бе сред приближените на Янукович, но през 2012 . бе погнат за укриване на данъци. Наричат го Юра Енакиевския. Подобно но Янукович, той също е родом от Енакиево.

Иванюшченко контролирал Одеската митница, твърдят украинските медии. Той фигурира в черния списък на ЕС за блокиране на банковите сметки на поддръжниците на Янукович. В момента се намира някъде в Западна Европа, вероятно в Монако.

Иван Аврамов е виден отвсякъде и отдалече. Той е доста едър и пълен.

Говори се, че е забогатял най-много от т. нар. биоетанолова схема. Внедряването на биоетанола в спиртоварните имало за цел да възроди промишлеността и да намали употребата на петрол. Същевременно обаче находчиви мошеници отклоняват огромни количества спирт за производството на нелегална водка. В момента в няколко области в Украйна се води голямо разследване във връзка с тези далавери. Засега не са огласени подробности. Дори не се назовават имена.

Освен това Аврамов е съсобственик на въгледобивния монополист “Донбасхолдинг” и притежава няколко фабрики за обогатяване на въглища. Сред тях е и тази за коксови въглища в Енакиево, родния град на Янукович. На Аврамов принадлежи и заводът за алкохол в Болград. По времето на Янукович богаташът контролирал и държавния алкохолен монополист “Укрспирт”. В Луганск той има компания за добив на газ.

Според украинските медии "Донбасхолдинг" върти една четвърт от търговията с кокс в Източна Украйна. Заедно с канадската "Юро газ" тя притежава "Еврогаз-Украйна", която има пет лиценза за добив на метан от въглищни находища.

Сред последните проекти на "Еврогаз-Украйна" е разработването на находища на шистов газ.

На 20 февруари Иван Аврамов и семейството му се качили на чартърен самолет и отлетели към неизвестна страна в западна посока. Правителството на проруския премиер Микола Азаров бе паднало седмица по-рано, а седмица по-късно бе свален и Виктор Янукович.

На 6 март обаче Аврамов отново се появил в Киев и започнал да чука на вратите на кабинетите на новите управници. Смята се, че сега той е много близък с депутата Андрей Иванчук - председател на парламентарната комисия по икономическа политика. Но най-важното - Иванчук е много близък на премиера Арсений Яценюк.

Иван Аврамов вече успял да пробута двама свои приближени на ключови постове при новата украинска власт. Това са Виталий Герц и Владимир Кондратюк. Двамата са съответно началник и зам-началник на отдел към Данъчната службла, известен със съкращението САТ. Тези три букви означават "спирт, алкохол, тютюн". Това подразделение бди неуморно за оборота на т.нар. легални наркотици - цигарите и алкохола.