Само преди три седмици Китай съобщи, че има случаи на мистериозен нов вирус, който в края на миналата година бързо започна да се разпространява от град Ухан.

Към петък обаче, т. е. за по-малко от месец броят на случаите на заразените с 2019-nCoV, както е известен към момента вирусът, бързо нарасна, като вече има заболели и в други пет държави.

По последни данни на китайските власти от новия коронавирус са заразени 849 души. 26 души са починали, предаде Ройтерс в четвъртък, като се позова на нови данни, съобщени по Китайската държавна телевизия.

От Vox са се опитали да отговорят на някои от основните въпроси за това какво представлява новият вирус, как се разпространява, каква е опасността, симптомите и т. н.

1. Как започна всичко 

За първи път китайските власти съобщиха за заразата на Световната здравна организация на 31 декември 2019 г. Вирусът е изолиран при болни в Ухан - 11-милионен град в провинция Хубей. Към този момент заболелите са хора, които са били на пазар в града, на който се продават морски продукти, както и птици и зайци. Китайските власти бързо изключват познати патогени. Водещата хипотеза е, че става дума за нов вирус, който е предаден от някое от животните на пазара към хората.

На 9 януари държавната Китайската централна телевизия съобщи за ново откритие - вирус под името 2019-nCoV. Повечето от хората, които са заболели, се оказаха позитивни на 2019-nCoV. Два дни по-късно китайските учени оповестиха генетичната структура на новия вирус и от Световната здравна организация поздравиха страната за бързите действия. А и изглежда, че властите споделят с готовност информацията, с която разполагат.  Демонстрираната прозрачност е в контраст с поведението на Пекин при избухването на SARS, когато Китай беше силно критикуван за дълго прикриване на информация. Тогава вирусът уби 774 души, а заразените бяха над 8000.

На 20 януари китайските власти потвърдиха и че предаването на вируса не е само от животни на хора, но вече е регистрирана и трансмисия от човек на човек. На 21 януари Световната здравна организация съобщи в туитър, че вирусът се разпространява и между хора - лесно може да преминава от един човек на друг. Това означава, че заразата може бързо да се разпространи. 

Колко са болните? Колко са починалите?

Към 23 януари в Китай бяха регистрирани 634 случая - в Ухан, Шанхай, Хонконг, Пекин. За случаи на заболели беше съобщено и в Тайланд, Япония, Тайван, Южна Корея и САЩ. Мъж от щата Вашингтон се оказа позитивен за вируса, след като беше хоспитализиран заради пневмония миналата седмица, съобщи на свой брифинг Центърът по контрол и превенция на болестите на САЩ. Пациентът в момента вече е в добро състояние. Той се е върнал от Ухан - епицентъра на епидемията, в Сиатъл на 15 януари.

Филипините и Австралия наблюдават случаи, при които има съмнение за заразени с този вирус. Извън Китай потвърдените случаи са 13.

Починалите хора са 26.  Но същинското число може да е много по-високо. Както и на заразените. Учени от Хонконг и Лондон предполагат, че има много повече случаи, които са останали нерегистрирани, като залагат на четирицифрени числа - между 1300 и 4000. Като става дума само за град Ухан.

Какви са взетите мерки?

Китайските власти първо предупредиха хората да спрат да пътуват от и за Ухан, след което обявиха, че поставят града под карантина, която започна от 22 януари - спрян е градският транспорт в рамките на населеното място, отменени са полетите на самолетите и движението на влаковете от и към града. Това е крайна мярка като се има предвид, че в Ухан живеят 11 милиона, повече отколкото например в мегаполис като Ню Йорк (сравнения с България няма да правим).

Според китайските власти карантината е необходима, за да се гарантира прекъсването на трансмисията на вируса и да се ограничи разпространението на епидемията, както и да се гарантира здравето и сигурността на хората.

На 23 януари беше съобщено и че жителите на още три града в провинция Хубей имат забрана за пътуване.  От полунощ на 24 януари ще бъде спрян временно общественият транспорт в град Чъби, който е с население от половин милион души. Преустановяват се и транспортните връзки на града с други населени места.

Ограничения бяха наложени още на Хуанган и Ъчжоу. Жителите им са призовани да не напускат населените си места.

В столицата Пекин и в Хонконг бяха отменени големите празненства, свързани с китайската лунна година.

Колко лесно се разпространява вирусът?

Все още не е напълно ясно как се разпространява вирусът и колко лесно е да се заразиш с  2019-nCoV. Ясно е, че той принадлежи към коронавирусите. Те атакуват респираторната система. Само седем от от коронавирусите - в това число  2019-nCoV,, SARS, MERS  могат да заразят и хора.

Най-често коронавирусите се разпространяват чрез:

- въздуха при кашляне и кихане

- при близък личен контак, в това число докосване и ръкуване

- при докосване на повърхност, на която има вирус, след това пипане на уста, нос, очи преди да сте си измили ръцете

- и рядко чрез фекално замърсяване

Знае се, че и 15 китайски здравни работници са сред заразените. За експертите това е тревожен знак - това означава, че вирусът лесно се предава, дори и на хора, които действат с предпазливост и вземат необходимите мерки.

Що е то коронавирус?

Коронавирусите са открити през 60-те години на миналия век. Името им идва от тяхната форма: под микроскоп се вижда, че стърчащите навън протеинови структури, обграждащи обвивката на вируса, наподобяват слънчева корона (от латински: corona). 

Коронавирусите не са нещо необичайно. Често инфекциите протичат безобидно, най-често с оплаквания като при грип - температура, кашлица и затруднено дишане, или със стомашно-чревна неразположеност, най-вече разстройство. От момента на заразяване до появата на първите симптоми може да минават от една до две седмици.

Те са силно приспособими, могат да бъдат и много коварни. Те принадлежат към РНК-вирусите и имат висока генетична променливост: лесно преодоляват бариерите и причиняват инфекции. Често заразата се предава върху хората от животни. Инфекцията може да причини и сериозни заболявания - като белодробно възпаление и остра респираторна недостатъчност. Изходът може и да е летален.

През 2002 и 2003 година агресивният коронавирус  SARS-CoV предизвика епидемия - в 30 страни се заразиха общо над 8000 души, а близо 1000 починаха. През 2012 на Арабския полуостров беше открит коронавирусът MERS-CoV - респираторен синдром на Близкия изток. И в двата случая експертите предполагаха, че вирусът е бил предаден на човека от животни.

Какви са симптомите?

Два от седемте коронавирусите, които са опасни за хората,  SARS и MERS, могат да причинят тежка пневмония и дори смърт. Другите водят до по-леки проявления като обща настинка. Към момента не е ясно къде точно попада 2019-nCoV.

Симптомите, които досега са се проявили при него, включват температура, след това затруднения в дишането, съобщи СЗО. Рентгенови снимки показват пневмония и в двата дроба. Напомняме, че пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да бъде причинена от вируси, бактерии, гъби и дори от паразити. В този случай причинителят е 2019-nCoV като води до възпаление на алвеолите и запълването им с течност или гной вместо с въздух. 

Напълно е възможно да има много хора с по-леки симптоми, а при някои заразяването да протича и асимптомно. И тези случаи въобще да не са регистрирани. Ако е такъв случаят и реалният брой на починалите е 17, но има много повече заразени, специалистите смятат, че това ще означава, че епидемичната вълна ще протече леко. 

Възможно е обаче и друга хипотеза - вирусът да се развие както в случая със SARS,  тогава един от 10 заразени пациенти почина.

Доколко голяма е заплахата за останалия свят?

СЗО реши засега да не обявява международна извънредна ситуация. От 2007 г., когато бяха приети международните здравни регулации, СЗО е обявявала такава извънредна ситауция на опасност за общественото здраве 5 пъти. За първи път през 2009 г. при избухването на пандемията от свинския грип  H1N1. След това през май 2014 г., когато имаше опасност от надигане на вълна от полиомелит, която да застраши целите на СЗО тази инфекциозна болест да бъде изкоренена. След това през август 2014 г. при избухването на ебола в Западна Африка, през 2016 г. - при зика. Петият път беше при нова вълна на заразяване от ебола през 2019 г., която започна от Демократична република Конго.

ЕС промени в четвъртък оценката си за опасността от новия вирус от "ниска" на "умерена", съобщиха от Европейската комисия. Говорителят на ЕК уточни, че промяната на оценката е последвала съобщението на Пекин, че вирусът може да се предава от човек на човек.

ЕС следи много внимателно обстановката и съгласува с държавите от Общността необходимите действия за противодействие на разпространението на вируса, посочи той. Говорителят уточни, че допълнителни мерки вече се прилагат на летища в Италия и Франция, свързани с преки полети с китайския град, където бяха открити първите случаи на заболели от новия вирус.

Трябва ли да се тревожим

Има твърде много неясни неща, за да може да се отговори категорично на този въпрос. Не се знае кое животно пренася вируса, как точно той се разпространява при хората, колко смъртоносен е, не се знае дори изцяло какви са симптомите му. Не се знае и колко обременени с други рискови фактори са били хората, които са починали от пневмония. Към момента изглежда, че няколко от починалите са били възрастни хора с други заболявания.

Но фактът, че само няколко седмици след като китайските власти съобщиха за този вирус, вече има регистрирани случаи в няколко други държави, сочи, че трябва да бъдем подготвени за ескалация. Има и сериозен риск заразени хора да не бъдат забелязани при граничните проверки, отбелязват експерти.

Как стои въпросът за България

Новият коронавирус от Китай засега не представлява заплаха за България, защото сме далеч от основните туристически потоци и от мястото на възникване, обясни във вторник главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНР.

Според него ситуацията била подобна на тази със SARS и MERS.

"Все става въпрос за коронавируси, все са нови, все идват от животинския свят. Хубавото и при трите е, че предаването от човек на човек не е толкова лесно, не е толкова ефективно и това ограничава доста бързото развитие на епидемията.

Но пък, имайки предвид, че вирусите са много бързо изменчиви, може да се очаква, че в някакъв период и това ще бъде постигнато и тогава вече опасността за човечеството наистина нараства“, коментира Кунчев.

Въпреки, че засега вирусът не е заплаха за България, здравните власти внимателно следят ситуацията, за да са подготвени.

“Ключовото в тези моменти е, че китайските власти и Световната здравна организация работят много сериозно за създаването на диагностични китове, които много бързо могат да поставят диагнозата в този случай, за да имаме готовност за реакция", каза още Кунчев.