Темата с това кой и защо спря излъчването на програма "Хоризонт" за близо пет часа на 13 септември миналата година и осъществяван ли е натиск върху бившето вече ръководство на Българското национално радио (БНР), а оттам и на журналисти, е напът да бъде потопена, а твърденията за натиск да се върнат като бумеранг срещу тези, подали сигнала. 

В казуса вече са "замесени" и Цветан Василев, и Иво Прокопиев, и Сашо Дончев като поръчители на "соросоидни" материали. Натиск имало, да – но от премиера Бойко Борисов, от никой друг. Появи се и "контранатиск" - сваляли се още журналисти от ефир, но от тези, които твърдят, че свободата на словото в БНР е била потъпквана.

Очна ставка

Към момента с темата се занимава специална анкетна комисия в Народното събрание, както и прокуратурата, като информация от втората не е съобщавана от октомври миналата година, когато тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров бе гост в комисията и разказа как имало данни за извършени престъпления в БНР, в т.ч. за оказан натиск. Според Цацаров има връзка между спирането на сигнала на радиото и факта, че това се случи в часовете, в които свалената и върнатата в последствие в ефир журналистка Силвия Великова трябваше да води. 

Разговори в „Борисова“

Комисията  в парламента заседава и днес. В дневния ред бе предвидено изслушване и на двете страни по казуса. От едната страна бяха предсрочно освободеният генерален директор Светослав Костов и един от членовете на управителния съвет на радиото - Стефан Ташев.

А от другата: журналистката Силвия Великова, която бе свалена от ефир закратко и върната след обществено недоволство, включително след обаждане на премиера Бойко Борисов. Плюс това - бившия директор на програма „Хоризонт“ Ивайло Савов, зам.-главния редактор Даниела Късовска и бившия вече технически директор Пламен Костов.

Всички страни изложиха отново събитията според своите спомени и виждания. Великова разказа за своя разговор със Светослав Костов, в който й заявил, че четири лица упражняват натиск върху него да я свали от ефир, недоволни от начина, по който отразявала избора на нов главен прокурор – единственият кандидат, днес вече назначен – Иван Гешев. Костов заявил още, че ако не я отстрани може да пострада бюджетът на радиото, както и той самият.

За сходен разговор с Костов разказа отново и Савов. Част от действието и в неговия случай, както при разговора с Великова, се е развивало в Борисова градина, която се намира срещу сградата на радиото.

Самият бивш генерален директор все така отрича първо някой да му се е обаждал с подобно искане, второ изобщо да е водил тези разговори, в т.ч. в Борисова градина, както и да е нареждал спирането на програмата, както твърди техническият директор.

„Соросоид“ не е мръсна дума

Което веднага даде повод на депутата от ДПС Йордан Цонев да насочи вниманието към това, че към момента нямало други данни за осъществяван натиск, освен твърденията на Великова и Савов, т.е. постави под съмнение истинността на разказите им.

Цонев разви и познатата вече теза на ДПС  – натиск в радиото нямало. Било точно обратното – негови представители (т.е. Великова), служели на олигарси, погнати от прокуратурата. Като от думите му трябваше да се разбере едновременно за: бизнесмена и съиздател на критичния към властта седмичник „Капитал“ Прокопиев, банкера изгнаник Василев и издателя на също критичния в. „Сега“ Сашо Дончев. 

„Не ми отива да не кажа това, което мисля за тази комисия. Тук говорим за свобода на словото, натиск и пр. Аз лично смятам, че не стоят така нещата в „Хоризонт“. Спомнете си избора на предния главен прокурор преди г-н Цацаров (Борис Велчев, б.р.) – той пак беше единствена кандидатура. Нямаше полемики. Нямаше и дума относно това, че прокуратурата е с прекалено много власт, че главният прокурор е едва ли не държава в държавата. 

Аз, доколкото си спомням, и тогава същите журналисти работеха на същото място. И цялата тази критичност се появи когато г-н Цацаров направи едни решителни стъпки в борбата с корупцията и привлече г-н Прокопиев, г-н Дончев като обвиняеми (Дончев не е привличан като обвиняем, б.р.), когато започнаха съдебните искове за конфискация на имущество... Тогава се видя, че г-н Цацаров има прекалено големи правомощия. Ама преди това нямаше два пленума на ВСС, наченки за изменения в Конституцията...“, започна Цонев.

И изведе следния извод:

„Няма какво да се заблуждаваме – цялата тази истерия беше провокирана от икономически интереси. На този, който ограби спестяванията на няколко милиона българи и се крие в Белград. Случващото се в радиото е симптоматично с това как обществените медии отразяват тенденциозно или не определени процеси.“

След което посочи, че ако е имало политически натиск, то той е бил този от премиера, който се е обадил на ръководството на радиото да върне Великова в ефир. Това се случи, след като гилдията обяви, че готви протест.

На думите му възрази самата Великова. 

„Разбирам, че се опитвате да внушите, че имам специално отношение към Гешев. Само искам да ви кажа, че съм питала Цацаров защо не води разследване срещу Цветан Василев още когато беше банкер на годината и се снимаше с важни хора.

А Борис Велчев беше избран в съвсем различна ситуация.“

Великова припомни на Цонев, че я е определял и като „соросоид“ и призова също така да докаже, че е „оръдие“ на гореизброените лица, а не да прави внушения.

На което Цонев отвърна с:

„Не мисля, че соросоид е обидна дума, а принадлежност към някаква кауза, която невинаги служи на интересите на обществото.“

Хибридна война

Всички поканени бяха дълго изслушвани в комисията, като Пламен Костов (бившият технически ръководител) отново заяви, че лично Светослав Костов му е наредил да спре „Хоризонт“, изпращайки писмо до разпространителя НУРТС. На което втория възрази, че човек трябвало да е „идиот“, за да спре радиото. Неизвестно и до днес обаче е защо му е на един технически ръководител да взима самосиндикално решение да спре програмата, както твърди Светослав Костов.

Бившият директор отново заяви, че разговорите му с тези четирима души били „митични“, отрече да е нареждал спиране на радиото. Пак не стана ясно какво е правил в часовете между обявяването и на сайта на БНР, че „Хоризонт“ спира, до фактическото спиране (бе обявено още предходния ден, б.р.).

Но пък Костов видя „хибридна война“ срещу себе си, водена от икономически кръгове, източвали парите на радиото най-вече чрез обществени поръчки. Така темата се отклони в „неизгодните договори, обществени поръчки с „отворен край“, надплатени такива, несключени застраховки на автомобили, архивът – унищожен и изнесен в частна фирма, изчезнали флашки“ и пр.

Както Клуб Z писа, сигнал за това има в прокуратурата, като той няма касателство с казуса „Хоризонт“ и Силвия Великова. Или както Цацаров го определи през октомври - „паралелна сюжетна линия“.

Двоен аршин!

След като тази точка от дневния ред бе изчерпана, бяха поканени двама репортери от БНР - Румяна Василева и Даниел Инков, по друг сигнал, подаден от тях. Двамата разказаха как са били свалени от ефир от ръководството в лицето на Савов и Късовска миналия декември. Подчертаха, че нямат политическа протекция.

А Цонев моментално поде с ирония:

„Кауза, нямате кауза. Двоен стандарт е налице! Има двоен аршин в радиото!“

И разви тезата как се прилагал въпросният двоен аршин – върху Великова бил оказван уж натиск, ама хората, които твърдят за натиск сега оказвали такъв на репортери, с които не са единомишленици.

„Усещам опита да се направи паралел между двата случая“, подчерта в отговор Савов.

След което двамата с Късовска разясниха, че двамата репортери са водещи само по заместване – когато екипът от водещи не е пълен заради отсъствия. Както и че без да съгласуват с ръководството готвели изнесено предаване в Банско.

„Уверявам ви, двоен стандарт няма. За съжаление виждам опит за злоупотреба с факти“, посочи Късовска.

В защита на репортерите излезе и Ташев. Който разказа как двамата са отнесли въпроса към Управителния съвет: В разгара на кризата в радиото изразили опасения, че са умишлено пренебрегвани, заяви Ташев. И посочи за случай „психическо малтетиране“ на други колеги, както и подозрения за натиск върху спортния отдел, който също не изразил подкрепа при журналистическите протести пред радиото срещу погазването на свободата на словото.

Намеси се пак Цонев, пак да каже, че в радиото имало двоен аршин. Но и че никой от ДПС не кадрувал в него:

„Никога, никога не съм си позволявал, аз или някой от ДПС, да назначавам или да уволнявам в радиото. Напротив, всички увеличавания на бюджета са минали с моя глас и на моята партия. Помните ли 2013-а – интервютата се превръщаха в ръкопашен бой. 

Има двоен аршин в радиото. Това е нашето усещане.“

Последна думата взе Великова - за да препоръча на депутатите да поканят на изслушване Иван Гешев, за да каже докъде е стигнала прокуратурата в разследването на случаите, което разследване тече от миналия септември. Самият Цацаров в качеството си на главен прокурор тогава заяви готовност да гостува отново на парламентарната комисия, за да даде "отчет". Така например може и да стане ясно от изисканите от обвинението разпечатки обаждали ли са се политици или други лица на Светослав Костов (без обаче да може да се разбере какво е било съдържанието на тези разговори). От камерите в района на радиото пък вероятно би могло да се види и дали Костов и Великова или Костов и Савов са излизали за разговори в Борисовата градина. Обвинението бе обявило, че е изискало и въпросните записи.