Директорът на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Йордан Янев е бил уволнен със заповед на служебния премиер Георги Близнашки. В институцията започва проверка по искане на вицепремиера Илияна Цанова, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Уволненият директор на ДАБЧ
Йордан Янев.

Поводът за уволнението на Янев са публикации в медиите, които цитират резултатите от прокурорска проверка на дейността на Агенцията в началото на годината, обхващаща периода 2011 – 2013 г. Резултатите показват редица нарушения на процедури при издаване на удостоверения за български произход и субективност при вземането на решения, обясняват от МС. Към мотивите за освобождаването му от поста е записано и че препоръките, които прокуратурата е отправила към ДАБЧ след първата проверка не са изпълнени.

В Агенцията ще започне и проверка на Главния инспекторат на МС, която ще включва и дейността на Агенцията през 2014 г., като резултатите трябва да са готови до 30 октомври. Илияна Цанова е сезирала и Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет, която също ще започне проверка в ДАБЧ.

Прокурорските проверки на дейността на ДАБЧ показват, че неправомерно са раздавани документи за българско гражданство на хора с недоказан български произход. Става въпрос предимно за граждани от Македония, Албания и Косово, които са станали български граждани по натурализация, заобикаляйки сложната процедура за получаване на гражданство.

Институцията не е давала ясни мотиви за решенията, докладвани са и случаи, в които са отказвани документи на лица, които могат да докажат български произход.