X-37B - мистериозният безпилотен самолет на американските военновъздушни сили, се завръща на Земята след двегодишна тайна мисия в орбита, предаде Си Ен Ен.

Очаква се той да кацна във военната база "Ванденберг" в щата Калифорния.
Летателният апарат прилича на малка космическа совалка. Той излетя от базата "Кейп Канаверал" във Флорида на 11 декември 2012 г.

Самолетът прилича на малка совалка. Снимка Уикипедия

Целта на X-37B е да демонстрира американските космически технологии за многократна употреба, заявиха от ВВС на САЩ. Оттам допълниха, че изпробваните технологии включват модерни системи за управление, навигация и контрол, системи за предпазване от топлина, уплътнения срещу високи температури, системи за леки полети и автономни орбитални полети.

Но самият факт, че самолетът е бил в орбита почти две години, пораждат слухове и намеци, че той е бил използван със съвсем други цели. Говори се дори, че това е някакво ново космическо оръжие в шпионажа.

Предишната мисия на X-37B, завършила на 16 юни 2012 г., продължи 469 дни според американските ВВС. А когато стартира сегашната мисия, от командването на военновъздушните сили казаха, че тя вероятно няма да е последната. Ще бъдат необходими много полети, за да бъдат изпробвани новите технологии.

X-37B е 9 метра дълъг и 3 метра широк. Размахът на крилете му е 4,3 метра. Летателният апарат тежи 5,5 тона. Той излита в Космоса с ракетата "Атлас V"