Британският разследващ сайт "Белингкат" съобщи, че водачът на екипа, осъществил покушението срещу бившия руски шпионин Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, е заснетият в паркинга на "ЕМКО" в София, в деня на опита за убийство срещу Емилиян Гебрев.

Това обяви в коментар журналистът Христо Грозев, който работи за британската медия.

„Вярваме, че това е лидерът на екипа, който е бил изпратен в България Сергей Федотов, чието истинско име е Денис Сергеев“, заяви журналистът.

Според Грозев Сергеев може да бъде разпознат чрез наличните кадри по походката. Журналистът твърди, че има множество видеоматериали от пребиваването на руския агент в Лондон. Грозев обяснява, че е „много вероятно“ да има други клипове в България, заснети извън гаража.

Във видеозаписите, направени в подземния паркинг на „ЕМКО“ на 28 април 2015 г., се виждат кадри на мъж, обикалящ между колите на дружеството. На същия ден Гебрев е приет в болница в критично състояние, а в следващите дни това се случва на сина му и на един от директорите на оръжейното предприятие.

Няколко дни преди прокуратурата да разпространи кадрите от "Белингкат" заяви, че опитът за убийство на Гебрев е бил извършен от осем офицери от руското военно разузнаване ГРУ. Те са известни с отравяне на жертви чрез поставяне на отровно вещество по дръжките на автомобили.

В четвъртък прокуратурата обвини трима руснаци за отравянето на Гебрев. Имената им не бяха споменати. 

За тях бяха издадени Европейски заповеди за арест, както и молби за международно издирване с цел арест и екстрадиция.

През декември Сотир Цацаров потвърди пред медиите, че между част от лицата, които се разследват за отравянето на Гебрев и заподозрените за покушението срещу Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. има „тясна връзка“.