Светът е в шок и дълбока покруса от смъртта на Коби Брайънт. 41-годишната легенда на баскетбола загина при катастрофа с хеликоптера си в Калифорния заедно с 13-годишната си дъщеря Джиана и още седмина души.

Отдавна не се помни такава реакция и това е напълно обяснимо, тъй като Брайънт беше сред най-големите и популярни личности не само в своя спорт, а въобще.

Почти няма голяма звезда, клуб и организация, които да са подминали трагичния край на Коби. Това се отнася също за държавни глави, политици, хора от шоубизнеса, изкуството и културата... Наградите "Грами", които се проведоха в баскетболната зала "Стейпълс сентър" в Лос Анджелис, минаха под знака на отдаване на почит на Коби. Пред нея хиляди жалеха за идола си.

Алиша Кийс и групата "Бойс ту мен" изпяха песен, докато на екрана грееше ликът на Брайънт. Доброто настроение отсъстваше, тегнеха мрачни емоции, предават световните агенции.

Двама президенти на САЩ - Барак Обама и Доналд Тръмп, изразиха съболезнования и отчетоха значението на Коби за баскетбола.

"Обичах Коби, заяви в специално обръщение Майкъл Джордан, с когото Брайънт беше сравняван, а двамата бяха приятели. - Беше ми като по-малък брат. Често си говорехми и тези разговори много ще ми липсват. Той беше страхотен съперник, един от най-великите играчи в нашия спорт, притежаваше огромна креативност. Коби беше и невероятен баща, който много обичаше семейството си, много се гордееше с дъщеря си, която го следваше в баскетбола."

По време на кариерата си Коби се прочу и с разрива в отношенията с Шакил О'Нийл. Двамата бяха съотборници в "Лос Анджелис Лейкърс" и три пъти станаха шампиони, но се изпокараха, а Шак напусна. След това се обиждаха чрез медиите и дори в рап песни, но в последните години си стиснаха ръцете отново.

"Нямам думи да изразя болката, през която преминавам в тази трагедия, написа Шакил О'Нийл. - Загубих моята племенница и моят брат, съотборник в спечелването на три титли, приятел... Обичам те, ще ми липсваш. Моите съболезнования за семейството на Брайънт и на останалите загинали. Болен съм."

Още мнозина от най-големите в баскетбола, като Карим Абдул-Джабар, Меджик Джонсън (легенди на "Лейкърс"), Лари Бърд, Дуейн Уейд и т.н., също отдадоха почит на звездата.

Коби завърши с 33 643 точки, заемайки третото място във вечната ранглиста на реализиторите на НБА, а часове преди смъртта си беше изместен от своя приятел Леброн Джеймс. Краля научи за смъртта на съотборника си в националния отбор на САЩ от две олимпиади в самолета на връщане от Филаделфия и беше заснет с телефон как ридае  на летището в Лос Анджелис.

Той отдаде дължимото на Брайънт преди, по време и след мача, а двамата размениха постове с комплименти в изявления и социални мрежи.

Коби беше известен с любовта си към футбола и към "Барселона" и най-популярната игра също му сваля шапка. Каталунците предвождат дълъг списък от клубове, които изказват съболезнования. Личат още "Реал" (Мадрид), "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Байерн", "Борусия" (Дортмунд), "Ювентус", "Пари Сен Жермен"...

Неймар вкара единствения гол - от дузпа, при гостуването на ПСЖ на "Лил", не се зарадва, а показа пред публиката с пръсти номера на великия баскетболист - 24, и посочи небето.

Кристиано Роналдо написа, че сърцето му е разбито и че Брайънт е бил вдъхновение за мнозина.

"Няма думи. Цялата ми любов е към семейството и приятелите на Коби. Беше удоволствие да се запознаем и да прекараме време заедно. Притежаваше гений, какъвто имат малцина", изрече Лео Меси.

Тайгър Уудс, Люис Хамилтън, гимнастичката Симон Байлс, Юсейн Болт, величия на тениса като Новак Джокович, Рафа Надал и Роджър Федерер не пропуснаха да изразят с думи своето възхищение от всичко, което Брайънт остави. И печал от внезапния му край.

Мачовете в НБА в изминалата нощ бяха белязани от трагедията. Преминаха тягостно. Имаше минута мълчание за Коби, прекъсване на 24-ата секунда, пропуснати стрелби в коша, надписи на кецовете...

Играчи плачеха на игрището. Собственикът на "Далас Маверикс" Марк Кюбан, отбор, за който асът не е изиграл и една минута, заяви, че вади от употреба №24. Фенове на отбори, срещу които Брайънт е нанизал стотици точки, скандираха името му.

На знакови места в цяла Америка личат жълтия и лилавия цвят на "Лейкърс".