Осемдесет са вече жертвите на коронавируса в Китай, предаде Франс прес.

Общо потвърдените случаи на новия вид пневмония в цялата страна са над 2300. Асошиейтед прес и Ройтерс говорят за над 2700 случая в Китай и 40 на различни места по света.

Шефът на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус е очакван утре в Пекин за специална среща в китайските власти. 

Увеличението на болните в Китай е с 30 на сто спрямо миналата седмица. Властите съобщиха, че са отпуснали $9 млрд. за борбата с епидемията. Те удължиха ваканцията заради китайската нова година и много работодатели препоръчаха на служителите си да работят от дома, предаде Ройтерс.

Двадесет и четири от починалите са в огнището на заразата - провинция Хубей, където са половината от регистрираните случаи. В нея бяха регистрирани 371 нови случая на болестта.

Вчера се съобщаваше за 57 починали. Повечето от жертвите са възрастни хора и пациенти с отслабен имунитет.

В град Ухан, център на провинция Хуабей, се изграждат две нови болници за заразени с коронавирус.

Под карантина са общо 20 града, пътуванията за и от тях са ограничени.

Близо 5 милиона жители на Ухан са пътували извън него за Лунната нова година, като част от тях са потенциални носители на болестта, съобщи кметът на града, цитиран от френския в. "Монд".

В Съединените щати бяха потвърдени пет случая на заразяване с коронавирус съобщи Асошиейтед прес.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията съобщиха, че в момента близо сто пациенти в 26 щата са изследвани за евентуално заразяване с коронавируса.

Всичките петима болни са пътували до китайския град Ухан.

Вчера бяха регистрирани два нови случая - един в окръг Лос Анджелис в щата Калифорния и друг в окръг Марикопа, щата Аризона. 

Френските граждани ще бъдат евакуирани от района на Ухан със самолет директно до Франция, съобщи френската министърка на здравеопазването Анес Бюзен, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Връщането в родината на онези френски граждани, които желаят, ще се извърши със съгласието на китайските власти и под надзора на специален медицински екип. Това ще стане в средата на предстоящата седмица. Репатрираните ще трябва да останат под карантина в течение на 14 дни, колкото продължава инкубационния период, уточни министърката.

Френските власти съобщиха в петък за три случая на китайския коронавирус в страната - двама души в Париж и един в Бордо. Те са първите в Европа. И тримата са се върнали наскоро от Китай и са пребивавали в Ухан.