Група от двама румънци и един българин изненадващо промени мнението си и сключи споразумение с прокуратурата за мистериозното изнудване на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Така на практика Дорин Йордаке - бивш член на съседските спецслужби (по-точно в еквивалента на нашия ГДБОП) и Дилян Георгиев се признават за виновни в деянието изнудване на почетния председател и депутата от ДПС. Третият румънец - Овидиу Семенеску се издирваше. Информацията съобщи днес "Свободна Европа".

Йордаке, който е неизменно в ареста у нас от 8 месеца, получава точно толкова присъда и вече е напуснал килията, допълва медията (при осъдителна присъда срокът, излежан в ареста, се приспада, б.р.). Георгиев пък получава 6 месеца.  

На практика всяко споразумение с "лошите" е успех за прокуратурата, защото се води издействана "осъдителна присъда", т.е. на практика подсъдимите са се признали за виновни. Учудващо е , че при такова медийно дело държавното обвинение не се е похвалило - нито през май, 2019 г., когато задържа Йордаке, нито сега, когато в крайна сметка той се е признал за виновен.

Катарзисът 

Дорин Йордаке винаги е твърдял, че няма нищо общо с обвинението: че двамата с друг румънец - Овидиу Семенеску (който преди се издирваше, а при този развой съдбата му не е ясна), търсели среща с Доган и Пеевки, на която да ги изнудват да "изтрият" имената им от доклад на френските спецслужби за контрабандата. Цената на услугата трябвало да е 12 млн. евро.

Мистериозно е и че по делото неизвестно кога и къде са снети показания на двамата "застрашени", които отговорили, че нито познават хората, нито имат претенции към тях.

Дорин Йордаке твърдеше, че - да, търсил е контакт с двамата, но то било, за да развива бизнес с ваксини в България. 

За 8-те месеца в ареста той прави неколкократни, безапелационни и неспирни опити да го напусне. Без да признава вина, разбира се. Последното такова заседание по мярка за неотклонение е било на 7 януари (на ръба на 8-месечния арест), когато Апелативният спецсъд за N-ти път отказва да го пусне с по-лека мярка. По данни на Клуб Z през това време опитите на прокуратурата да ги навие на споразумение са били интензивни.

След споменатите близо 8 месеца без няколко дни в ареста - когато вече едва ли  са щели много да го държат, на 10 януари Йордаке освобождава екипа си адвокати и си наема други.

 А според "Свободна Европа", на 18 януари съдът вече одобрява подготвеното споразумение. Т.е. - румънецът в рамките на тези няколко дни е премислил и се е признал за автор на извършеното тежко деяние.

Друг интересн щрих, е че по делото наблюдаващ прокурор е Ангел Кънев, който - за да има споразумение, по закон - е успял да го напише и предяви, независимо че е на първа линия и е видимо зает по нелеки казуси като "Нено Димов" и нахлуването в Комисията по хазарта.