Предложеното от Доналд Тръмп "споразумение на века", което трябва да доведе до мир в Близкия изток, е подарък от американския президент за израелския премиер Бенямин Нетаняху, гласи заглавие на френския в. "Поан".

Планът, който предстои да бъде обявен днес, е много благоприятен за премиера, чийто имунитет ще бъде обсъждан днес от израелския парламент.

Макар че подробностите все още не са известни, по всичко личи, че планът ще отхвърля много от палестинските искания - засега не се говори за палестинска държава, палестински суверенитет над Източен Йерусалим или премахване на израелските колонии на Западния бряг, които според международното право са незаконни, съобщават западни медии, цитирани от БТА.

Накратко, няма съмнение, че документът няма да спазва основните точки на "трайното и справедливо" решение на израелско-палестинския конфликт, описани в резолюциите на ООН: две държави, съжителстващи в мир и сигурност, в границите от 1967 г., като и двете ще имат за столица Йерусалим.

Вместо това, според информацията, изтекла в американски и израелски медии, "споразумението на века" ще бъде изключително благоприятно за Израел, като признава израелски териториални претенции.

В замяна палестинците ще имат политическа автономия в останалите части от своята територия, създаващи възможност за обявяване на суверенитет.

Те ще получат и инвестиционен план на стойност 50 милиарда долара за развитие на инфраструктурата на Западния бряг и в ивицата Газа - предимно благодарение на инвестиции от страните от Персийския залив. Палестинците вече отхвърлиха плана, припомня вестникът.

Очаква се планът на Тръмп да предложи на палестинците държавност, при спазване на определени условия, подчертава в. "Вашингтон пост".

Той вероятно ще предложи ограничена автономия на Западния бряг и в Източен Ерусалим, която ще се засилва в рамките на последвалия тригодишен период, ако палестинските лидери предприемат нови политически мерки, откажат се от насилието и предприемат други стъпки за преговори с Израел, според запознати източници.

Планът предвижда палестинците да получат много, но далеч не всичко, което искат отдавна, отбелязва един от тях. Той подчерта, че този условен суверенитет изглежда остава далеч от отдавнашната международна цел за създаване на отделна, напълно независима палестинска държава.

Но освен това той "признава реалността, каквато е", с разширяващи се израелски селища, свиваща се палестинска икономика и все по-малко възможности пред младите хора.

Предложеният от зетя на Тръмп Джаред Къшнър пакет от мерки на практика преценява, че палестинската позиция е слаба и се влошава, и иска от палестинските лидери да преговарят за част от исканото, вместо да гледат как губят всичко, подчертават запознати с предложението.