Механизмът на ЕС за гражданска защита е активиран заради разпространението на новия коронавирус, съобщиха от Еврокомисията.

Това стана по искане на Франция да бъде осигурена консулска помощ на граждани на ЕС в китайския град Ухан.

В рамките на мехавизма ще бъдат осигурени два самолета, които ще препатрират граждани на страни от ЕС от района на заразата, обяви еврокомисарят за управление при кризи Янез Ленарчич. Координационният център на ЕС за отговор при извънредни ситуации ще работи в непрекъснат режим и е в постоянен контакт със страните членки, делегацията на Съюза в района и с китайското посолство в Брюксел. При необходимост ще бъсе одигурена допълнителна помощ от ЕС, допълни Ленарчич.

ЕС ще съфинансира цената на самолетните превози. Първият самолет самолет трябва да излети утре сутринта от Франция, а следващият – по-късно през седмицата. Намиращите се в района граждани на ЕС, които желаят да бъдат репатрирани, могат да подадат молба, независимо от народността си.

Според пърнвоначалните данни с първия самолет ще бъдат превозени близо 250 френски граждани. На втория ще се качат над 100 граждани на други страни от Съюза. Това е първата поадена молба за помощ. Други страни могат да направят същото в следващите дни.

На този етап разрешение да пътуват ще получат само здрави хора и такива, които нямат симптоми на болестта. Центърът за спешно реагиране на ЕС е в непрекъснат контакт с правителствата на страните членки, за да координира пристиганията и възможни последващи периоди на карантина.

Всяка държава от ЕС може да поиска помощ чрез Механизма за гражданска защита, ако тежестта на ситуацията надвишава капацитета за реакция. В този механизъм освен страните от Съюза участват също Исландия, Норвегия, Северна Македония, Черна гора и Турция.

Първи заразен в Германия

Първият потвърден заразен от новия коронавирус в Германия е бил заразен от друг човек на територията на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По данни на АФП това е първи случай на предаване на вируса от човек на човек на европейска територия. Останалите болни в Европа са били заразени в Китай.

Болният в Германия е 33-годишен работник във фирма за автомобилно оборудване от Бавария. Той бил заразен от своя колежка от Китай, която била в южната германска провинция на неколкодневен престой за обучение, съобщиха санитарните власти.

Китайката е била в Германия от 19 до 22 януари и се почувствала зле при завръщането си в Китай. Малко след това тя дала положителна проба за коронавирус.

Здравните власти тестваха други 40 души, които са били в контакт с китайката или със заразения германец във фирмата или в семейната среда на германския пациент.

Япония потвърди случай на заразен с коронавируса, който не е пътувал в Китай.

Мъжът, който е на възраст над 60 години, е шофьор на автобус, с който са се возили туристи от Ухан, откъдето тръгна епидемията.