Бизнесменът Васил Божков вече има повдигнати 7 обвинения. Той е обявен за общодържавно и международно издирване с Европейска заповед за арест, тъй като е в чужбина.

Обвиненията му са задочни и освен за лидер на организирана престъпна група, включват изнудване и принуда и дори "опит за подкуп на длъжностно лице" и подбудителство към престъпление по служба, стана ясно от думите на Иван Гешев днес на излизане от ВСС.

Гешев днес представи нови изчисления: че за година спестените от бизнеса с лотарийни билети налози вече били над 559 милиона лева и ефектно пресметна, че това са "по 100 лв. към всяка пенсия".

"Надявам се, че ще си го приберем", обяви в типичния си стил главният прокурор по адрес на Божков.

Той направи аналогия с други олигарси, които били в чужбина - Цветан Василев, Митьо Очите, семействата Арабаджиеви и Баневи, и задържани други богаташи, които разполагали с много пари - като Миню Стайков.

"Време е този криминален преход да свърши", каза още Иван Гешев. - Време е да кажем стига!"

Той направи аналогия между Васил Божков и изчезването на Арабаджиеви, като припомни, че навремето и техният адвокат твърдеше, че ще се върнат всеки момент, но имало задръстване на границата. 

От думите му стана ясно още, че 16 души са задържаните в София с мерки за по 24 часа по Закона за МВР. 8 от тях са т комисията по хазарта. Както Клуб Z писа, това става след сутрешна офанзива на правоохранителните органи в Комисията, в офиси на Национална лотария и Нове холдинг. 

С мярка задържане 24 часа по Закона за МВР е и председателят на Комисията по хазарта.

"Прокуратурата не преследва богатите и не ги мрази, а хората, които не изпълняват задълженията си - основното, от които е да си плащаш данъците", каза още Гешев.

Божков: Да бяха казали човешки да им дам бизнеса 

"Аз съм съществувал в България въпреки политиката. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат. Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко. Въобще не знам каква е целта, не мога да си обясня тези беззакония", коментира малко след брифинга на Гешев Васил Божков пред бТВ.

И отново заяви, както по-рано през деня, че е в чужбина и ако някой иска да го призове - ще се върне в страната до часове.

"Никой не ме е търсил, не знам за никакви повдигнати обвинения. Да каже (главният прокурор Иван Гешев – бел. ред.), ако иска публично, ако иска по телефона или с призовка кога къде да се явя и аз ще се явя на момента. Никой не ме е търсил, има си законов ред, пращат се призовки или по телефона. Ако иска г-н Гешев публично да каже и аз ще се явя веднага. Само да ме уведомят къде да отида. Какво е това обявяване за издирване като не са ме потърсили даже", допълни.

И изрази съмнение "колко време ще го връщат в България". По думите му обикновено по два месеца държали издирваните по чужди арести. И даде заявка, че няма никакво намерение да остава в чужбина и ще се върне "когато ми се обадят и ми кажат, че ме търсят".

На финала бизнесменът попита защо не се обискират и офисите на доскорошните му бизнеспартньори братя Найденови, които подадоха сигнала срещу него, от който формално тръгна всичко.