След като съдът отказа регистрацията на партия "Няма такава държава" Слави Трифонов свиква на 16 февруари ново учредително събрание. Както вече Трифонов съобщи формацията му ще има ново име - "Има такъв народ". Мястото на събитието ще е същото - залата на конгресния център "Рейнбоу плаза" в София.

Днес беше разпространена и учредителна декларация, която по нищо не се различава от първата, когато беше обявено началото на "Няма такава държава".

Същата формация, но с ново име, отново се обявява за мажоритарна избирателна система, да се намалят наполовина броя на депутатите - до 120, задължително гласуване, каквото има и в сегашния Изборен кодекс, въвеждане на дистанционно и електронно гласуване, пряк избор от гражданите на главния прокурор, омбудсмана и шефовете на областните и районните полицейски управления.

 

Върховният административен съд обаче спря "Няма такава държава" не заради името, а откри проблем в трикольора, изрисуван върху емблемата на формацията като откри колизия с чл. 5 на Закона за политическите партии:

"Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България."

А пък символът на партията, описан в устава ú изглежда така: "отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“.

Ето и пълния текст на учредителна декларация на политическа партия "Има такъв народ":

България е свободна страна, но българските граждани не са свободни. Страната ни е в плен на своеобразна политическа плутокрация.

Политическата класа грубо и демонстративно пренебрегва желанията на хората, грижейки се единствено за своето облагодетелствуване и де факто безцеремонно се изправя срещу собствения си народ.

Партийната аристокрация е теглила една дебела разделителна линия между себе си и българите. Член първи от Конституцията на Република България гласи: "Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция". Това означава, че според Конституцията най-отгоре във властта стои българският народ!

Ние, като свободни граждани, искаме този текст от Конституцията да не бъде просто куха фраза. Искаме да превърнем България в наистина свободна страна, в която обществото да взема решения, а политиците да ги изпълняват.

Ние, учредителите на политическа партия "Има такъв народ", в съответствие с Конституцията на Република България и вярвайки във върховенството на закона и върховенството на морала, приемаме и утвърждаваме тази учредителна декларация.

Принципите, за чието спазване и утвърждаване, ПП "Има такъв народ" ще работи са следните:

- разделение на властите
- народен суверенитет
- политически плурализъм
- свобода на словото
- реални гаранции за спазване правата на човека и гражданина

Основните цели пред ПП "Има такъв народ" са:

- засилено участие на гражданите във вземането на решения чрез преки допитвания до народа;
- смяна на избирателната система от пропорционална към мажоритарна с абсолютно мнозинство в два тура;
- намаляване на броя на народните представители в парламента от 240 на 120;
- реално въвеждане на възможността българските граждани да могат да гласуват и дистанционно, по електронен път, на избори и референдуми;
- въвеждане на задължително гласуване на изборите и референдумите;
- пряк избор от гражданите на директорите на областните дирекции и на началниците на районните управления на МВР;
- пряк избор от гражданите на Главния прокурор на Република България;
- пряк избор от гражданите на Омбудсмана на Република България;
- цялостно реформиране на пpaвooxpaнитeлнaтa cиcтeмa и ycтaнoвяване на реално въpxoвeнcтвo нa зaĸoнa;
- премахване на партийното влияние върху правосъдната система;
- реформиране на системата на общественото здравеопазване и осигуряване на свободен и равнопоставен достъп на всички граждани до адекватнa и качественa здравна грижа;
- осъществяване на aдминиcтpативна реформа чрез намаляване на бюрокрацията и въвеждане на eлeĸтpoннo yпpaвлeниe, неутрализиране на мoнoпoлнитe и ĸapтeлнитe cтpyĸтypи и създаване на условия и механизми, които да предотвратяват появата на нови;
- реформиране на образователната система и въвеждане на cтaндapти, oтгoвapящи нa съвременните изисквания и пазара на труда;
- защита на семейството и семейните ценности;
- осигуряване на достоен живот чрез достойни доходи, гарантиране на човешките свободи и личната неприкосновеност и сигурност;
- засилване ролята нa Република Бългapия в cтpyĸтypитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз, включване на страната в Шeнгeнското споразумение и Бaнĸoвия cъюз на ЕС.

Ние вярваме, че нацията трябва да се обедини, за да отстоява и отвоюва гражданските си права!