Белия дом уведоми бившия съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, че ръкописът на книгата му съдържа "значително количество класифицирана информация" и не може да бъде публикуван в сегашния му вид, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В писмо от Съвета за национална сигурност на Белия дом до адвоката на Болтън - Чарлз Купър, стигнало до Ройтерс, се казва, че ръкописът съдържа някои материали, които могат да се определят като "СТРОГО СЕКРЕТНИ".

"Според федералните закони и споразуменията за неразгласяване, подписани от клиента ви като условие за достъп до класифицирана информация, ръкописът не може да бъде публикуван или разпространен по друг начин, без заличаване на тази класифицирана информация", се казва в писмото.

В мемоарите си Болтън недвусмислено посочва, че Тръмп е искал военна помощ за Украйна за близо $400 млн. да бъде задържана, докато Киев не започне разследване срещу вероятния му съперник за поста, демократа Джо Байдън, съобщиха "Ню Йорк таймс" и Асошиейтед прес.

Болтън по-рано заяви, че е готов да свидетелства в процеса срещу Тръмп, който тече в момента в Сената. Президентът обаче забрани на настоящите и бившите си сътрудници да правят това. Бившият съветник може все пак да бъде призован, ако сенаторите гласуват за това. За целта трябва поне четирима от 53-та републиканци в горната камара на конгреса да се присъединят към демократите в искане Болтън да се яви пред тях.

Книгата му под заглавие "Стаята, където това се случи. Мемоари от Белия дом" (“The Room Where It Happened; A White House Memoir”) трябва да излезе на 17 март. 

Тръмп не отрича, че в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски миналия юли е обсъждал Байдън и сина му Хънтър, който извество време е работил в борда на украинска енергийна компания. Президентът обаче отрича да е имало quid pro quo (латински израз, означаващ услуга за услуга) в отношенията му със Зеленски.