„Животът на Брайън“, един от емблематичните филми на комедийната трупа „Монти Пайтън“, ще има прожекция на голям екран в памет на Тери Джоунс. Комикът почина на 21 януари след дълга битка с рядка форма на деменция.

Ремастерираната версия на филма ще бъде показана на 2 февруари в Дома на киното в София.

Действието в „Животът на Брайън“ връща зрителя в далечната 33 г. пр. н. е. в Юдея. Бедността и хаоса владеят страната, а народът страда от отношението на римляните. В центъра на събитията е Брайън Коен (Греъм Чапман) – обикновен човек, който живее с майка си. В резултат на поредица абсурдни и смехотворни обстоятелства Брайън придобива славата на месия.

В по няколко роли се появяват Джон Клийз, Ерик Айдъл, Тери Гилиъм, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, както и самият Чапман, които осмиват бившите парии, Пилат Понтийски, изкуството да се пазариш, пророците, римските центуриони и дори разпването на кръст.

„Животът на Брайън“ (1979) е първият самостоятелен пълнометражен опит на Джоунс зад камерата и втори за „Монти Пайтън“ въобще. Сценарият, способен да разпали възмущение у всеки ревностен вярващ, е писан от шестимата членове на трупата. Абсурдните ситуации в него, шегите със сляпата вяра в месии и тънката подигравка с холивудските интерпретации на библейски теми продължават да разсмиват зрителите вече 40 години.

Комедията е в каталога на „Нетфликс“, но и кината го въртят по годишнини и специални поводи.

Площад Славейков.