Предполагаемо изказване на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, в които той омаловажава значението на Украйна за американците, постави Киев в неловко положение в навечерието на визитата на Помпео, пише днес в разширена кореспонденция от Киев Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна и без това вече пази труден политически баланс заради опита за импийчмънт на президента Тръмп, основан на твърденията, че той е оказал натиск на украинския си колега Володимир Зеленски, за да го накара да разследва сина на съперника му демократ Джо Байдън.

Помпео, който се очаква да пристигне днес на официална визита в Украйна, ще бъде най-високопоставеният американски представител, посещаващ страната, откакто започна процесът за импийчмънт. 

Миналата седмица той беше обвинен, че се е разкрещял на репортерка от американското Национално обществено радио с думите "Мислите ли, че американците ги е грижа за Украйна?", след като преди това в интервюто тя го е разпитвала за Украйна.

Помпео заяви, че репортерката е излъгала, когато са уговаряли интервюто и когато се е съгласила разговорът им след интервюто да е неофициален. Той обаче не оспори казаното от нея за съдържанието на срещата им след интервюто. Радиото заяви, че срещата е била отразена коректно.

Володимир Зеленски не е коментирал темата, верен на подхода си в повечето случаи да отбягва или отклонява въпросите за импийчмънта на Тръмп.
Святослав Юраш, депутат от партията на Зеленски и член на външната комисия на парламента, заяви, че е малко вероятно Украйна да повдигне този въпрос; анализаторът Володимир Фесенко от мозъчния тръст "Пента" каза, че Киев не е в позиция да недоволства.

"Може и да не ни харесва това, което се твърди, че е казал Помпео, но не можем да си позволим да го критикуваме поради тази причина. Не можем да покажем отрицателно отношение", заяви той.

В изявление, изпратено до Ройтерс, украинското външно министерство посочва, че визитата на Помпео е "ярка демонстрация на подкрепата за Украйна" и основните теми са конфликтът в Донбас, военната помощ и подкрепата на Вашингтон за вътрешните реформи на Киев.

Висш правителствен представител на САЩ подчерта, че Вашингтон се фокусира върху подкрепата за Украйна и борбата й с корупцията.

Бившият украински външен министър Павло Климкин заяви пред Ройтерс, че Киев смята Вашингтон за свой "специален партньор", но добави, че фонът, на който става посещението на Помпео, "наистина е неблагоприятен".

Украйна разчита на САЩ за дипломатическа подкрепа и военна помощ, за да купи противотанкови ракети "Джевлин" и друга техника в момент, в който се бие с подкрепяните от Русия сепаратисти в източния си регион Донбас във война, отнела живота на над 13 000 души.

Тръмп замрази американска военна помощ за Украйна за близо 400 милиона долара, малко преди да говори със Зеленски и затова демократите го обвиниха, че е злоупотребил с външната политика на САЩ за лична изгода.

След като се озова замесен във вътрешнополитически скандал във Вашингтон, ситуацията за Киев стана още по-неловка, когато Белият дом публикува резюме на разговора между Тръмп и Зеленски, в който имаше критики към Франция и Германия.