Google се готви да позволи отново записа на разговори и дори да включи функция за автоматична транскрипция, съобщи 9to5Google, позовавайки се на бета тестъри на операционната система Android.

Преди 2015 г. смартфоните с Android имаха официално функция за записване на разговори, от която се възползваха редица приложения, дори официални. След това обаче Google реши, че това е опасно и блокира опцията. До версия 8.1 на операционната система съществуваше и "задна вратичка", която обаче бе затворена с версията 9.0 Pie през 2018 г.

По-рано този месец обаче хора, които имат достъп до тестови версии на операционната система, са забелязали, че тази функция отново е включена. Има обаче и гласово съобщение, което обявява, че е започнал запис, така че да не можете да записвате човек, без той да знае, и друг, който обявява кога записването спира. 

То вероятно съществува заради регулации като GDPR в ЕС, които изискват подобно предупреждение.

А опцията за транскрипция, която вероятно дълго време ще работи само с английски език, е подобна на тази, представена в приложението Recorder на последния им смартфон - Pixel 4. 

Не е ясно кога компанията планира да пусне функцията - при някои междинен ъпдейт на настоящата Android 10, или в новата версия 11, която се очаква през май.