САЩ препоръчаха на гражданите си да не пътуват до Китай, след като жертвите на коронавируса там станаха повече от 200, а Световната здравна организация обяви междунродно извънредно положение заради заразата, предаде Ройтерс.

"Не пътувайте до Китай заради новия коронавирус, установен в Ухан", се казва в съобщение на Държавния департамент.

Китай обяви днес, че смъртните случаи от коронавирус в страната са вече 213, а потвърдените случаи на заразени са 9 692. Под карантина е население от 50 милиона души. Заразата се е разпространила във всички китайски провинции.

Япония се готви да препоръча на гражданите си да пътуват за Китай, само ако това е крайно наложително, предаде Ройтерс.

Британското външно министерство евакуира днас с чартърен полет 83 британски и 27 други чужди граждани от Ухан, съобщи агенцията.

Самолетът е трябвало да излети вчера със 150 британски и 50 небритански пътници на борда, но китайските власти са го спрели по неизвестни засега причини.

Ройтерс цитира някои от британците да обясняват, че китайските власти им казали, че не могат да вземат със себе си членове на семействата си, които имат и китайски паспорти.

Агенцията припомни, че досега са потвърдени 129 случая на заразата в 22 страни и региони извън континентален Китай. Те включват Австралия, Франция, Германия, Хонгконг, Япония, Тайланд, Италия и САЩ.

По-късно АФП съобщи, че двама души в Обединеното кралство са дали положителна проба за коронавирус.

Не се съобщава за смъртни случаи извън Китай.

В други развития, свързани с коронавируса днес властите започнаха задължително да мерят температурата на пътуващите в метрото на столицата Пекин, Фейсбук съобщи, че ще премахва фалшивата информация, свързана със заразата, а Монголия затвори границата си с Китай.

Все повече авиокомпании спирт да летят за Китай, предават световните агенции. Авиопревозвачите, които съобщиха днес, че замразяват полетите си до тази страна, включват японската "Джапан еърлайнс", виетнамската "Виетджет", сингапурската "Сингапур еърлайнс" и нискотарифното ѝ поделение "Скут тайгъреър", турската "Тюрк хава йоларъ" - що се отнася до полетите до континентален Китай.

Китайската агенция Синхуа предаде, че в провинция Хубей, където възникна заразата, вече са построени 70 нови медицински заведения. Властите ще отпуснат зимни и пролетни зеленчуци от държавния резерв за големите градове в северната част на страната, за да облекчат недостига в снабдяванетов разгара на вирусната епидемия, съобщи още агенцията. 

Заради епидемията Китай може временно да намали вноса на енергийни въглища, но това се очаква слабо да се отрази на цените, прогнозира британската консултантска компания "Ууд Макензи". Според анализаторите най-силно от мерките за овладяване на заразата ще бъде засегнат стоманодобивният сектор. Две трети от търсенето на стомана в страната идва от сроителния сектор, а той ще бъде в застой заради продължените заради епидемията почивни дни. 

"Ууд Макензи" очакват брутният вътрешен продукт на Китай да се понижи значително в първото тримесечие заради ограниченията, наложени от  коронавируса.