Рокади на "Позитано" 20 в разгара на кандидат-лидерската кампания в партията. Днес стана ясно, че от екипа на Корнелия Нинова си отива медийният й съветник Бояна Бозаджиева. Тя бе и на ръководна позиция като зам.-директор и в БСТВ - тв каналът на БСП. Вестта бе съобщена официално от централата на партията, а и самата Бозаджиева написа в социалните мрежи за промяната, като благодари на всички за съвместната работа досега. 

Клуб Z научи, че освен медийната съветничка, която досега бе неотлъчно до лидерката на социалистите Нинова, "Позитано" 20 се разделя и с Калинка Николова. Тя бе начело на организационния отдел на левицата. За тази смяна от "Позитано" 20 съобщение нямаше, но бе потвърдена от двама независими източници. 

Това се случва в разгара на вътрешнопартийната кампания за избор на лидер на БСП по новите правила, прокарани в устава от Нинова. А именно пряк вот от всички членове на левицата. Изборът е на 26 април, а право на вот се очаква да имат около 80 000 души с партийна книжка. Предстои и 50-ият юбилеен конгрес на партията. 

Днес - на 31 януари, според хронограмата за провеждане на изборите, основните партийни огранизации по места трябваше да са напраливи своите номинации за лидер на БСП. Обобщена информация все още няма. Според правилата за регистрация на претенденти за поста на Нинова - до 10 февруари тези организации трябва да представят имената на местните организации, а те след заседание да определят кои имена за издигнат. И да съобщят това в София.

Неофициално обаче се знае, че освен Нинова, която е сигурен кандидат за нов лидерски мандат по предложените от самата нея правила, сериозно количестно номинации в първия етап има и организационният секретар на БСП и бивш депутат Кирил Добрев. Той е и един от хората, които напуснаха Народното събрание, за да се занимават с партийна работа като част от екипа на Нинова, след като се въведе несъвместимост между заемането на избираем пост в институциите и в ръководните органи на партията. 

Според социалисти обаче е твърде вероятно, ако не почти сигурно, Добрев да се яви като конкурент на Нинова за поста. Официална или неофициална заявка от самия него до момента няма, а ако се появи - то се очаква след да е "селекцията" на номинации от местните партийни конференции, твърдят източниците ни от Националния съвет на партията. В смяната на кадри на "Позитано" 20 партийци също виждат връзка с евентуална кандидатура на Добрев.

Добрев е човекът, който в БСП се занимава с местните структури. От кръга около Нинова "подозирали" такъв вариант и заради обиколките му по места в последно време. Обратната теза - това е нормално - все пак именно контактът със структурите е основната партийна работа на организационния секретар.

Номинации за лидерския пост има и за депутата Красимир Янков, който вероятно пак ще участва в надпреварата за поста на Нинова. Други имена от списъците са и тези на депутатите Валери Жаблянов и на Антон Кутев - и двамата първоначално бяха част от партийното ръководство при настоящата лидерка, но вече не са. Номинации има и за депутата Георги Свиленски, и за други социалисти от Националния съвет. 

Окончателно кои са кандидатите за председател на БСП трябва да е ясно през март. До 18 март номинираните трябва да подадат специална декларация, че са съгласни да участват в избора. В противен случай не биват регистрирани, гласят приетите правила. 

Според критериите за кандидатите те трябва да имат минимум 8 г. партиен стаж, половината от които в Националния съвет на партията - най-висшият партиен орган под Конгреса. Членове на пренума преди дни пък обявиха, че това противоречи на устава, според който всеки член на БСП може да изира и да бъде избиран. Тази група представители на Националния съвет, в която са политици като Костадин Паскалев, Петър Муфавчиев, Янаки Стоилов - ще иска и промени в устава, гласящи, че ако ще се върви към партийна пряка демокрация, то пряко трябва да се избира не само лидерът, но и местните председатели, кандидатите за публични длъжности при национални избори, и т.н.