Китайка, която се възстанови от тежката пневмония, предизвикана от новия коронавирус, разказа за болестта и преживяванията си пред Агенция „Синхуа”, предаде БГНЕС.

"Фамилията ми е Цзян, на 44 години съм. Произхождам от окръг Ухан, Чунцин (Югозападен Китай) и работя в Ухан през последните няколко години. Днес ме изписаха от централната болница в Санся”, сподели тя.

Тя разказа накратко как са я приели по спешност в Централната болница в Санся.

„На 15 януари се прибрах да отпразнувам китайската Нова година. Съпругът ми дойде на жп гарата да ме посрещне и видя, че се чувствам много зле. Веднага ме закара в местната болница. Няколкодневното лечение не даде положителен резултат. На 21 януари ме прехвърлиха в Централната болница в Санся, настаниха ме в изолационно отделение и ми поставиха диагноза пневмония, причинена от нов тип коронавирус. Проведоха антивирусно и антиинфекциозно лечение, лекарите дори използваха методите на традиционната китайска медицина. В последните дни всички симптоми се промениха към по-добро. Лекарите казаха, че могат да ме изпишат. За цялото лечение болницата не ми взе нито един юан”, разказва жената.

Цзян даде няколко съвета за предотвратяване на заболяването.

„Вярвам, че най-важното е да не се страхувате за себе си и да се предпазите максимално добре. Много е важно да носите маска и да миете ръцете си по-често. Ако температурата ви се повиши, имате кашлица и други симптоми, трябва незабавно да отидете в болницата. Не е нужно да се притеснявате и страхувате, че ще сте в изолация. Трябва да поддържате добро си настроение, да правите всичко, което ви казват лекарите, да им се доверите и тогава определено ще се оправите", съветва тя.

Междувременно днес във Великобритания и Русия бяха открити по двама заразени от новия коронавирус.

В Германия пък бе потвърден пети случай.

Пациентът е работил в същата компания, както и останалите четирима души, които са се заразили от колега, който наскоро се е върнал от командировка в Китай. Това потвърди предаването на вируса от човек на човек в страната.

„До настоящия момент никой друг служител, който работи във фирмата, не е показал положителен тест за вируса”, заявиха представители на баварските здравни служби.

Правителството на Италия обяви днес национално извънредно положение, след като бяха потвърдени първите два случая на новия коронавирус на територията на страната.