На 31 януари 1854 г. е роден Стефан Стамболов. Стамболов създаде българската държава след Освобождението. Той беше човекът, който осуети плановете на Руската империя да превърне България в имперска губерния.

Тези планове щяха да успеят, ако Стамболов не бе спасил Съединението, ако не бе удържал на руския натиск, ако не бе довел нов държавен глава на мястото на абдикиралия Батенберг. Нов държавен глава... Кобургът Фердинанд е вторият строител на нова България след Стамболов.

Те двамата са в непримиримо съперничество. Единият е самороден талант - държавен строител, творец на модерната българска държавност, човек неколкократно залагал главата си в полза на България. Убит от враговете на България. Вторият е наследник на европейските кралски фамилии, по ген и възпитание предназначен да управлява. Която и да е държава - такива като него нямат националност - имат само амбиция.

Фердинанд изгради българската държава като европейска администрация, създаде европейския облик на София и превърна България в най-развитата стопански и институционално балканска страна от началото на 20 век. Кралското му самочувствие и безконтролен нарцисизъм съсипаха българската национална идея през 1912, 1913 и 1918 г. ... Затова остана в българската история като гробокопач на националното ни обединение - а не като държавен строител.

Как ли щеше да се развие България, ако бе останала под управлението на Стамболов за по-дълго време? В историята като наука няма "ако". Това, което можем да предполагаме, е че Стамболов щеше да направи не по-малко от Фердинанд - може би не с толкова финес в детайлите... Щеше да довърши градежа на една силна европейска държава с бързо модернизиращо се общество. Със сигурност щеше да спечели войните за национално обединение за България. Нямаше да бъде толкова безразсъден, самовлюбен и хазартен играч като онзи, когото измъкнаха от един виенски бардак за да му поставят на главата короната на България. Щеше да изиграе българските шансове с отговорност и прагматизъм. Щеше...

Днес нямаме фигура от подобен мащаб. Внукът на Фердинанд бе повикан на власт от онези, които имат таланта единствено да грабят. Той участва според силите си в техния пир. След 1997 г. уподобяваха Иван Костов на Стамболов. Костов имаше упоритостта и знанието да върви в правилната посока. Но талантът за държавно строителство, с който остана в Стамболов в българската история е връх, с който никой след него не е успял да се съизмери.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията