Направеният тест на двамата български студенти, които вчера вечерта бяха прибрани в България и приети във Военномедицинската академия (ВМА) е излязъл отрицателен.

Това съобщи на брифинг пред ВМА полк. доц. Георги Попов.

„Вчера, на 2 февруари, около 22.15 часа в Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА бяха приети двамата български граждани – момче и момиче, евакуирани от Ухан. Втората част на евакуацията беше от Франция до София. Те бяха придружени от екип на ВМА. Транспортът премина без произшествия. Болните бяха приети в добро здравословно състояние. От физикалния преглед не се установиха отклонения от нормата“, съобщи Попов.

Той допълни, че на средния инкубационен период ще бъде проведен нов тест.

„Направеният тест в късните часове снощи тест излезе отрицателен за новия коронавирус. Болните на този етап са отрицателни за заболяването. Тази сутрин те са в добро състояние. Настанени са в стаи с контролиран достъп. Стаите са с отрицателно налягане и хепа филтри за недопускане на заразяване на околното пространство. Днес продължаваме новите изследвания. Те са мотивирани да порекарат целия инкубационен период в Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА. На средния инкубационен период ще направим нов тест, за да предотвратим евентуален фалшиво отрицателен резултат, ако са се заразили по време на полета“, посочи Попов.

Имаше вариант двамата студенти да бъдат оставени под карантина още във Франция, ако покажат признаци за вирус. 

Трета студентка, която е с двойно гражданство, ще остане в Германия. В нейния самолет двама души са диагностицирани с вируса.

Правителството обяви четвърта от общо пет степени на опасност заради коронавируса след извънредно заседание на кабинета.