Двама шведски депутати номинираха сънародничката си Грета Тунберг за Нобелова награда за мир за 2020 г., съобщи Асошиейтед прес.

Йенс Холм и Хакан Свенелинг, членове на шведската Лява партия, обявиха в понеделник, че Тунберг "е работила усърдно, за да накара политиците да си отворят очите за климатичната криза" и "действията, които ограничат емисиите и се съобразяват с Парижкото споразумение следователно са мироопазващ акт". 

Ключовата сделка от Париж през 2015 г. призовава бедните и богатите страни да ограничат повишаването на температурата на Земята, заради която се разтапят ледниците и покачват нивата на водата. Правителствата са задължени да представят национални стратегии, за ограничаване на емисиите и да се ограничи под 2 градуса покачването на термометрите.

Седемнайсетгодишната Тунберг призовава учениците да пропуснат училище и да се присъединят към протестите, като настояват за по-активни действия. Това движение значително надрасна границите на Швеция. Поддръжници на екоактивистката никнат навсякъде по света.

Всеки депутат може да номинира когото пожелае за Нобелова награда и трима представители на норвежкия парламент избраха Тунберг миналата година.Тогава тя загуби от етиопския премиер Абий Ахмед Али.

През 2019 г. екоактивистката бе сред четиримата носители на Награда „Райт Лайвлихуд", възприемана като "алтернативния Нобел". Тя също бе избрана за Човек на годината от списание "Тайм".

Норвежката Нобелова комисия не коментира публично кандидатурите, които през 2020 г. трябваше да бъдат представени до 1 февруари.