Американският гигант Гугъл (Google) е разследван за начина, по който обработва данните за геолокация на потребителите си, съобщи Ирландската комисия за защита на личните данни в комюнике, цитирано от Франс прес и ТАСС.

Регулаторът обяви, че е получил оплаквания от различни асоциации на европейски потребители за липсата на прозрачност при обработката на тези данни.

Вследствие на това комисията е започнала разследване, за да определи до каква степен Гугъл има правото да анализира данните за геолокация и дали изпълнява задълженията си за прозрачност. Тъй като европейската централа на Гугъл е в Ирландия, именно ирландският регулатор трябва да следи за спазването на Европейския регламент за защита на данните. Той е въведен в ЕС през май 2018 година, предвиждайки глоби, които могат да достигнат 20 милиона евро или 4 процента от световния оборот (на съответната компания - бел. ред.).

В декларация, изпратена до АФП, Гугъл твърди, че изцяло ще сътрудничи на регулатора и дава уверения, че работи в тясна връзка с властите и асоциациите на потребителите в Европа.
Ирландската комисия за защита на личните данни обяви, че разследва и приложението за срещи и запознанства Тиндър (Tinder), собственост на гиганта в сектора Мач груп (Match Group), във връзка с обработката на личните данни на потребителите.

Гугъл вече е обект на разследване от ирландския регулатор, започнало през май. То засяга защитата на данните в областта на онлайн рекламите, припомня АФП.

Началото на процедурата за геолокация съвпада с публикуването снощи от Алфабет (Alphabet), компанията майка на Гугъл, на финансовите резултати за последното тримесечие на 2019 година, което доведе до поевтиняване на акциите на компанията.

Новият главен изпълнителен директор на Алфабет Сундар Пичай очерта четири приоритетни области за 2020 година, сред които по-голямо уважение към личния живот и подобрение на сигурността на потребителите.

БТА