Петият филм за Индиана Джоунс няма да бъде даде начало на нова поредица, както се говореше, а ще продължи историята на археолога авантюрист, потвърди Кейтлийн Кенеди, президент на „Лукасфилм“. Проектът на режисьора Стивън Спилбърг бе обявен преди три години с премиерна дата за лятото на 2019 г., но от тогава бе отложен два пъти. Към момента според  IMDb „Неозаглавен Индиана Джоунс проект“ ще тръгне по кината на 9 юли 2021 г.

Както бе потвърдено по-рано, в главната роля ще се завърне Харисън Форд, който това лято навършва 78 години. По информация на сайта „Скрийнрант“, сценарият е бил пренаписван многократно и мнозина предположиха, че филмът ще поеме в напълно различна посока от досегашните части на поредицата. Това допусна и президентът на „Дисни“ (които купиха „Лукасфилм“ през 2012 г.) Робърт Айгър през 2016 г., но Кенеди разсея тези съмнения в интервю пред Би Би Си по повод наградите „Бафта 2020“.

„В момента сме в процес на работа, правим сценария така, както искаме да изглежда, и след това ще бъдем готови да започнем същинския процес“, каза Кенеди.

И въпреки че в четвъртия филм „Кралството на стъкления череп“(2008) зрителите видяха сина на Индиана Джоунс, той най-вероятно няма да тръгне по стъпките на баща си. В това е убеден и самият Харисън Форд, който през май 2019 г. заяви:

„Никой няма да бъде Индиана Джоунс, не разбирате ли? Аз съм Индиана Джоунс. Когато аз си тръгна, той си тръгва с мен. Толкова е просто“.

Филмът от 2008 г. получи много негативни отзиви, затова някои фенове смятат, че с петия филм студиото ще „изпрати“ достойно Форд и франчайза.

Очаква се, че снимките ще започнат тази година.

Площад Славейков