Директни лидерски разговори за съставяне на правителство.

Май този модел на водене на преговори между ГЕРБ и Реформаторският блок се очертава, ако двете страни в действителност седнат отново на една маса в опит да заровят томахавките.

Днес от партията на Бойко Борисов се възмутиха от участието на лидера на ДСБ Радан Кънев в сутрешния блок на бТВ и по-специално - за това, че преразказва как е протекла срещата в сряда, без сам да е бил участник в нея и прави неверни заключения и внушения.

"Преговорният екип на ПП ГЕРБ предлага при евентуални следващи преговори между ГЕРБ и Реформаторския блок говорителят в оставка Радан Кънев да присъства на тях, а не да се опитва да пресъздава разговори, на които не е присъствал,обикаляйки националните медии", съобщиха от пресцентъра на партията, спечелила най-много гласове на изборите.

"Говорителят в оставка" даде отговор чрез профила си във facebook:

"Радвам се, че ГЕРБ са преосмислили прекратяването на преговорите. Това е разумната и отговорна позиция. 

След получаване на покана от страна на ГЕРБ, Председателството на РБ ще определи екип за преговори, на основата на взаимност и равнопоставеност. Може би действително е разумно да преговарят лидерите на РБ с Председателя и ръководството на ГЕРБ".

"Съставянето на реформаторски кабинет е необходимо не за нас или ГЕРБ, а за възстановяване на законността и стопанското развитие на страната ни", посочва в заключение Радан Кънев.

Още преди да започнат преговорите от ГЕРБ съобщиха, че лидерът йм Борисов ще се включи в тях на втория етап - след като бъдат отсяти партиите - евентуални коалиционни партньори. В сряда обаче стана ясно, че ГЕРБ и реформаторите не са успели да минат по целия конспект за достигане на втората фаза и от формацията на Борисов анонсираха, че са прекратили разговорите. Засега.

В сряда от името на ГЕРБ преговаряха Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, а от това на Блока - Петър Москов, Димитър Танев, Трайчо Трайков и Корман Исмаилов.