Полицията задържа смяна митничари, граничари и началника на ГКПП Калотина по подозрения в корупция, предаде Нова телевизия, цитирайки главния прокурор Иван Гешев.

"Има задържани над 30 човека. Цялата смяна митничари, всички граничари и други, които не са на работа", каза той. "Става въпрос, според колегите, за събрани доказателства за организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни действия. Kолегите от Специализираната прокуратура, наблюдаващите прокурори работят с колегите от МВР и вътрешна сигурност, с Антикорупционната комисия. Става въпрос за доста мащабна организация".

Преминаването на пункта е било временно преустановено в двете посоки, защото има "мащабна акция" на МВР и прокуратурата, предаде телевизията.

Автомобилите, които пътуват към Калотина се спират около Сливница и Драгоман, се казва още в съобщението. 

"Положителното е, че успяхме да опазим всичко в тайна. Има задържани над 30 човека в момента. Има хора и в почивка, които не са били на смяна. Не мога да кажа на кого ще бъдат повдигнати обвинения. С всяка операция, ставаме все по-добри. Стиковката на всички служби е добра", каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

Според БНТ разбитата корупционна схема е действала на т. нар. принцип "ол инклузив" - тоест, искане от всеки и всичко, от леки автомобили до товарни камиони с оферти за трафик на оръжие, наркотици и на хора.