Ива Йорданова, жената, която лидерът на СДС Божидар Лукарски, публично представи като своята любима, става заместник-председател на Агенцията за българите в чужбина.

Съобщението за назначаването й дойде официално от Министерския съвет. Йорданова е бивш кадър на друг от партньорите в Реформаторския блок - партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите". В момента е съветник на служебния вицепремиер Илияна Цанова, в чийто ресор попада и дейността на агенцията.

От МС мотивират решението си за назначаването й така:

"Ива Йорданова беше ръководител на екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която стартира в навечерието на парламентарните избори. Чрез кампанията бяха достигнати над 300 000 наши сънародници зад граница, както и над 2500 фейсбук групи на българи в чужбина". 

Изброяват се и академичните й успехи - бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа "Бъркли" в САЩ - 2009 г.; магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия "Г. С. Раковски". Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел "Публична информация" на ООН в Ню Йорк.

"Освен, че познава дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, Ива Йорданова има степен по национална сигурност и нейната експертиза ще бъде полезна в изпълнения на предписанията на Върховната административна прокуратура по отношение на процедурите за издаване на удостоверения за български произход", смятат още от кабинета на служебната вицепремиерка.

Тя е назначена със заповед на премиера Георги Близнашки. Пак с негова заповед вчера бе освободен директорът - Йордан Янев. Поводът за уволнението му са публикации в медиите, които цитират резултатите от прокурорска проверка на дейността на Агенцията в началото на годината, обхващаща периода 2011 - 2013 г. Резултатите показват редица нарушения на процедури при издаване на удостоверения за български произход и субективност при вземането на решения, обясняват от МС. На мястото на Янев все още няма назначен титуляр.

Към мотивите за освобождаването му от поста бе записано и че препоръките, които прокуратурата е отправила към ДАБЧ след първата проверка не са изпълнени. 

В съобщението на МС за назначаването на Йорданова се казва още, че първата й задача е да осигури на проверяващите достъп до цялата информация, за да може в срок да се изготви доклад до премиера от страна на Главния инспекторат.